23948sdkhjf

Automatisering och AI receptet för världens största näthandlare

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Världens största mathandlare på nätet ser automatisering som företagets främsta framgångsfaktor.

Ocado är en veteran i branschen som har varit framgångsrik och lönsam i princip sedan starten för 18 år sedan. Och det i ett Storbritannien som är ett av världens mest utvecklade länder inom näthandel. Enligt Paul Clarke, utvecklingsansvarig på Ocado, som var i Stockholm för att tala på konferensen Innoday, är anledningarna till framgången flera aktörer, en vilja att tidigt satsa på tekniska lösningar, samt bra prissättning.

Läs också: Axfood anställer på nytt sätt – algoritmer träffar bättre

– Många har försökt sig på nätmathandelsbranschen och företagen har konsekvent erbjudit samma priser online som i butik, de straffar inte kunder som handlar på nätet, säger han.

Ocado har inga egna butiker utan har sedan starten endast arbetat utifrån stora lager som levererar direkt till kunderna men planen var redan från början att samarbeta med andra företag, 2013 inleddes ett samarbete med Morrisons. Senast knöt företaget kontakt med franska Groupe Casino och kanadensiska Sobeys. Rykten florerar om att Ocado skulle vara intresserade av ett samarbete med Ica, rykten som Paul Clarke inte vill kommentera.

– Är vi intresserade av Sverige? Ja, men vi är också intresserade av Nordamerika, Europa, Mellanöstern och Asien. Vi är, med undantag av Antarktis och några krigszoner, intresserade av hela världen.

Ocado har utmärkt sig genom sina nästan helautomatiserade lager med tusentals robotar som plockar varor utefter något som närmast kan beskrivas som ett enormt schackbräde.

Läs också: Branschen efter det stora e-handelslyftet

– ”Vi är mer automatiserade än någon annan på planeten”. Det är ett spektra som går från att bara plocka i andras butiker, via självplock till darkstores och hybridbutiker. Vi är längst ut på det spektrat och det ger oss en rad fördelar. Några av dem är färskhet, att vi kan ha ett större sortiment och att vi alltid kan ge kunderna vad de vill ha eftersom inget går att beställa som inte finns. Även svinnet är försvinnande litet i jämförelse med andra butikers, säger Paul Clarke.

Förutom vissa tekniska utmaningar är enligt Paul Clarke den största utmaningen just nu bristen på kompetens

– Vi vill växa så fort vi kan. Vi är nästan 1 300 ingenjörer och förhoppningsvis är vi 1 700 vid årets slut. Men vi slåss om talangerna, särskilt inom AI och automatisering. Det finns många som jobbar inom IT, men inte lika många som jobbar inom de områden som intresserar oss.

Med tanke på att Ocados automatiserade näthandel ständigt växer och blir allt mer avancerade hänger frågan i luften; kommer de fysiska butikerna att finnas kvar i framtiden?

– Allt handlar om val och folk har väldigt olika shoppingstilar. En del vill få sin shoppinglista med 50 varor direkt på köksbänken och en del vill hämta sina varor på vägen. Jag kan inte förutspå hur allt kommer att utveckla sig men jag tror att de fysiska butikerna har en roll att spela, en modell fungerar inte för alla, säger Paul Clarke och fortsätter:

– Det är väldigt olika i olika länder. En gång när jag föreläste räckte en person upp handen och förklarade att i hans land där åt de flesta en god lunch på söndagen för att sedan bege sig till butiken för att handla och träffa vänner. Det är en viktig del i deras vecka, men för andra är handlandet bara något ”som ska hända”.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Ica-kunder får rabatt hos Lidl

Lidl tar till ett kaxigt grepp för att sno stammisar från konkurrenterna. Icas, Axfoods och Coops kunder får en särskild rabatt.

Santa Maria byter kryddlock – igen

Paulig Foods väljer att lyssna på kritiken.

Bergendahls i storavtal

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Guldfågeln förbjuds att sälja sitt lager nuggets. Anledningen är att kasserat kött använts vid tillverkningen.

På nytt jobb
Ny CFO på Pricer

Nyhetsbrev

Handlarna mer pessimistiska inför framtiden

Arkiv

Ikeas nya vegankorvar säljer som smör

Ica hotas med vite

Ica vill samla hela privatekonomin i app

Kopplar upp 1 500 bevakningskameror

Dagligvarugalan
Årets butik vässas av konkurrensen

"Vi analyserar deras styrkor och gör vad vi kan för att bli ännu bättre". Ica Maxi Nacka tipsar om hur man blir bäst.

Stormen mot Mathem växer

Nu kommer nästa smäll. Sex av tio kassar hos Mathem är för varma enligt Aftonbladets mätningar. Men kedjans egna mätningar visar en annan bild.

Mötet
De satsar allt på bananimporten

Mathems vd sågar granskningen

Coop satsar på stadsodling i butik

Satsningen sker tillsammans med svenska foodtech-startupen Grönska.

"Den här gången går det inte att trolla bort de ökade kostnaderna"

Producenterna vädjar till handeln efter torkan.

Coop släpper ny e-handelsbomb

Nu kommer nästa del i Coops e-handelsplaner. ”Börjar med hemleveranser under helgen”.

Krönika
”Magkänslans tid är förbi”

Priset på mat följer inflationen

Nu ska Änglamark förändras i grunden

Mathem anklagas för matsnusk

Anklagas för att mögel, varma bilar och usla arbetsförhållanden.

På nytt jobb
Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Axfood satsar på mindre plast och ökad hållbarhet

"På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut"

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Gränshandeln: ”Kan tappa tio procent”

Kedjan inför blockchain – i grönsaksdisken

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

HK Scan säger upp 165

På nytt jobb
Ny Kvantum-handlare

Ny Stora Coop till Stockholm

Här har Lidl storslagna planer

Då lämnar Axfood sin kvartalsredovisning

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

”Skitmarginaler”

”Nu kanske man får andas”

På nytt jobb
Han tar över Stora Coop

Sänd till en kollega

0.156