23948sdkhjf

I väntan på leverans

Maya Saksi om frånvaron av pålitlig och snabb svensk hemleverans av dagligvaror.

Medan de amerikanska kedjorna kontinuerligt aviserar nya samarbeten och affärsmodeller i jakten på att behålla greppet om kunderna via snabba hemleveranser, är det märkligt tyst på hemmafronten.

Prognosen för 2018 är en tillväxt av nätmathandeln med 24 procent till 5,6 miljarder kronor enligt HUI. När allt fler flyttar en större andel av sina matinköp till nätet kan tillväxten bli ännu högre – förutsatt att det finns en logistik som tillåter det.

Produktutveckling och konceptutveckling i alla ära, men det är kring logistiken som det krävs nyheter. En snabb sökning på kedjornas leveranser visar att som kund i Stockholmsområdet kan jag välja och vraka mellan tajta leveranstider och butiker. Men där tar det stopp. Bor man i lilla Svaneholm i Västergötland levererar visserligen Coop någon gång mellan 17-21 på kvällen, så det gäller att inte ha några andra planer den kvällen. Hemköp levererar inte alls och hos Ica måste jag först välja en butik och som ligger minst två mil från hemmet och leverans kan bara garanteras en dag i påskveckan, under tisdagen mellan18 - 20.30.

Bor jag på Storgatan Dorotea får jag inte levererat varor av Coop, däremot kan jag hämta min matkasse mellan 14-21. Varken Ica, Hemköp eller Willys vill ha mig som kund då inga butiker eller leveranser finns tillgängliga.

Kinesiska nätbutiker kan leverera prylar till Sveriges alla hörn, men vill man få svenska matleveranser är det betydligt värre.

Dagligvaruhandelns utmaning är inte bara att få till en shoppingupplevelse i nätbutiken. Det är leveranserna som är nyckeln hem till kunden.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Två nya namn till Lantmännen

Butiker rustar upp Barnens ö

Ica-butiker i samarbete efter stormen Alfrida.

Starkt år för skyltföretaget

Plus

Chefsintervjun
”Vi är motorn, hjärtat, i Axfoodkoncernen”

Stor intervju med Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Rikspolischefen i samtal med handeln

Nyhetsbrev

Chefen har ordet
Det är skarpt läge nu

Arkiv

Lidl vill fördubbla – i Danmark

Plus

Dagligvarugalan
Tipsen i charken: Griskind eller orm? Ica City löser biffen

Mat.se växlar upp med ny veganbutik

Ica är grönast - går om Coop

Vertikal grönsaksodlare i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Största inköpen görs hos City Gross

Det ser mörkt ut för Sainsbury's fusion

Krönika
Checklista för att få rätt personal

1

Coops ultimatum: Tillgänglighet eller nedläggning

Här finns Årets apotek

Kraftigt bakslag för Lidl: ”Trafikverket stryper kundtillförseln”

Coops kunder skänkte 330 000 träd

Scandi Standard såg minskad vinst

Arla vände från svagt första kvartal

På nytt jobb
Norskt styrelseproffs till Pricer

Coop Varberg bygger ut

På nytt jobb
Nya namn i Icas styrelse

På nytt jobb
Ica-chef går till Epicenter

Ica drar sig ur ytterligare en mässa

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Livsmedelsbranschen växer snabbast på nätet

Här kan Coop få konkurrens av Ica

Billigare mat i januari

Så ska Coop Norge automatiseras

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

De kan vinna Icas entreprenörspris

Så mycket ökade försäljningen i januari

Första Biofach för Business Sweden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159