23948sdkhjf

Är det verkligen någon idé att sopsortera?

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel om framtiden för återvinning i dagligvaruhandeln.

”Det är ingen idé, allt blandas ju ändå och bränns”. Har ni hört det förut? Det har jag under allt för många middagsbjudningar när samtalsämnet handlat om sortering av våra förpackningar. Jag blir både glad och frustrerad. Glad över att vi kommit så långt i Sverige att det överhuvudtaget platsar som ett samtalsämne vid middagsbjudningar. Frustrerad eftersom för många har en uppfattning som skapar sämre förutsättningar för att öka insamlingen av plast.

Som vd på Svensk Dagligvaruhandel, som är delägare i Plastkretsen som ansvarar för sorteringen och återvinningen av plasten, ställer jag mig naturligtvis frågan vad vi kan göra för att sudda bort den något uppgivna inställningen till sortering av plast. Ja, det är inte bara jag som ställer mig den frågan utan hela branschen som finns representerad i Plastkretsens styrelse har funderat på det. Därför har vi också tillsammans investerat en kvarts miljard i en ny plastsorteringsanläggning i Motala. Det
blir den modernaste i sitt slag i Europa och den kommer stå klar i början av 2019.

Genom en bättre sorteringsteknik komme plastfraktionerna bli renare och då ökar också möjligheterna att återanvända plasten i nya plastprodukter. Då kan vi tala om
cirkulär ekonomi på riktigt. Plast var verkligen i fokus under förra veckan. Det var med stolthet jag i början av veckan hade förmånen att presentera Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretags gemensamma mål om att plastförpackningarna till 2030 ska vara av förnybar eller återvunnen råvara. Dagligvaruhandelns aktörer är samtliga redan väldigt aktiva inom hållbarhetsområdet, men här såg vi en
möjlighet att gemensamt verkligen göra skillnad och minska klimatavtrycket av de så omdebatterade plastförpackningarna.

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel

Nu börjar resan mot målet som kommer innebära både egna insatser i form av utbildningar och leverantörssamarbeten i kombination med en uppmaning till regeringen att stötta forskning för att få igång den inhemska produktionen av biobaserad råvara från till exempel skogen.

Som med alla ambitioner, man måste börja någonstans och det är lång väg kvar. Men med de initiativ som Plastkretsen nu tagit för att förbättra sorteringen och återvinningen av plasten och med dagligvaruhandelsaktörernas framåtsträvande mål mot fossilfria plastförpackningar känner jag mig bättre rustad när jag nästa gång vid middagsbjudningen får höra att ”det är ingen idé att sopsortera”. Middag, någon?

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ica-butik har brunnit ned

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Anammas kunder slussas till Coop

Katrineholm förbjuder tiggeri

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Non food kryper närmare maten

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135