23948sdkhjf

100 miljoner ska tredubbla kapaciteten

Koncerngruppen flyttar all tillverkning av modersmjölksersättning till Sempers fabrik i Götene, något som kräver stora investeringar i den anrika anläggningen.
Ett nytt torktorn, en ny linje – och ett exportgodkännande för Kina. Det står på Sempers lista framöver, efter att ägarkoncernen Hero valt att flytta tillverkningen av all modersmjölksersättning till bolagets anläggning i Götene.

Investering för tredubblad kapacitet
Det är där Semper tillverkat majoriteten av sina produkter sedan 1942 – en anrik fabrik som nu får en massiv investering. Efter att man under de senaste åren satsat på ny utrustning samt på att bygga upp kunskap och fila på rutiner, kommer nu turen till de lite större bitarna.

Med en investering på drygt 100 miljoner kronor i ryggen kommer ett nytt torktorn att lyftas in i augusti och en ny förpackningslinje att installeras i nästa år. Tillsammans kommer det betyda en tredubblad kapacitet av modersmjölksersättning för tillverkaren.

– I och med detta kommer Hero flytta all tillverkning av modersmjölksersättning till Götene och vi kommer tillverka för fler av koncernens marknader utanför Norden, säger Jörgen Thunholm, tillverkningschef på Semper, i en kommentar.

Först: Exportstämpel från Kina
Det Semper dock hoppas kunna checka av först på listan är ett exportgodkännande för Kina. I april rekommenderades anläggningen i Götene att godkännas av kinesiska certifieringsorganet CNCA, men enligt Jörgen Thunholm är det några detaljer kvar att banka ut innan det faktiska godkännandet är på plats.

I dagsläget ligger tillverkningsvolymen på drygt 21 000 ton om året, varav modersmjölksersättning motsvarar cirka 10 procent. Detta inkluderar sedan tidigare även tillverkning för två systerbolag: tjeckiska Sunar samt Semper i Ryssland.

Övrig produktion utgörs av gröt och välling (30 procent), tillverkning åt externa mejerier (40 procent) samt glutenfria mixer (20 procent).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095