23948sdkhjf

Stadens sista fiskvagn är årets torghandlare

”Man håller sig frisk av att stå här”, säger pristagaren till Fri Köpenskap.

Priset som årets torghandlare i Stockholm delades under torsdagförmiddagen ut för sjunde gången och i år gick priset till en riktig veteran.

Priset delades ut på Luma Torg ut till Johnny Tufvesson, ägare och enda anställde på Fiskvagen som de senaste tio åren sålt fisk till kunderna i Hammarby sjöstad. Men fiskvagnen är betydligt äldre än så.

Johnny Tufvesson blev torghandlare direkt efter skolan vid 16 års ålder på Börjes grönsaker och startade sin egna verksamhet för 55 år sedan. Men vagnen, den äldsta i Sverige med sina 57 år, har under tiden hunnit flytta på sig, från Hötorget till Skärholmen och nu senast Hammarby Sjöstad.

Varje torsdag, fredag och lördag står Johnny och säljer fisk, med undantag av när det är final i handbollen. Kunderna består till stor del av stammisar, framförallt pensionärer som är beredda att röra på sig en bit och till turister som älskar rökt fisk, framförallt de från Ryssland och Tyskland och även om Johnny själv är en bra bit över pensionsåldern ser han ingen anledning att sluta ännu.

– Det är roligt det här och har man roligt på jobbet så kan man hålla på länge. Man håller sig frisk av att stå här tror jag, det är mycket mer hälsosamt än att sitta still på ett kontor, säger Johnny Tufvesson till Fri Köpenskap.

Priset som delas ut av Stockholm stad sedan 2011 är tänkt att främja och lyfta upp stadens torghandlare och deras bidrag till en levande stadsmiljö. Prisutdelaren, biträdande finansborgarråd Stefan Hanssson (S) är själv en återkommande kund men har inte deltagit i något juryarbete och priset har bestämts genom anonyma provköp och torghandlarna har sedan bedöms utifrån service, bemötande, merförsäljning, skyltning samt kvittohantering.

– Det var lite extra kul att se att Fiskvagnen vann priset i år då jag själv är en flitig kund och själv ser hur vagnen lyfter hela området, säger Stefan Hansson.

Johnny Tufvesson har sett mycket genom sina år som torghandlare, bland annat hur branschen krympt för torghandeln med fisk. Idag är hans vagn den enda som finns kvar i staden och då han driver den helt själv kan det också bli den sista. Men Johnny Tufvesson har aldrig ens tänkt tanken på att byta bana.

– Man håller sig till det som är det bästa helt enkelt och det är fisken. Sen är det ju lite kultur också, det finns ju ingen annan, säger han.

Priset bestod förutom äran av ett diplom, en blomsterbukett och prismotiveringen löd:

”Fina, färska produkter erbjudna av kunnig personal som visade engagemang och produktkännedom utöver det vanliga!”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079