23948sdkhjf

10 strömavbrott straffar butikerna

Butikerna på Gotland har haft en tuff tid. Inte mindre än tio strömavbrott har avlöst varandra. ”Krisläge.”

Strömavbrotten på Gotland har avlöst varandra. Inte mindre än tio stycken har uppräknats hos Stora Coop i Visby. Orsakerna har varierat men den gemensamma har varit renoveringar av ett gammalt elnät.

– Det blir ett krisläge när strömmen går, men det har varit så många nu att vi har börjat bygga upp rutiner som minskar försäljningstappet, säger butikschefen Markus Wahlgren till Fri Köpenskap.

När strömmen går skickar de omedelbart en person till utgången, som talar om läget för alla inkommande kunder. Därefter gäller det att arbeta snabbt.

– Vi vet att vi har mellan 20 och 30 minuter innan kassasystemet går ned, så vi skickar all personal till kassan, där de tillsammans hjälper så många kunder som möjligt att slutföra sin handling.

Därefter går det inte att göra så mycket – annat än att försöka täcka kylar och frysar och invänta att strömmen återkommer.

– Det har tagit allt mellan två minuter till en och en halv timme innan strömmen återkommer, så det är klart att det blir märkbara ekonomiska tapp.

I måndags fick de stänga igen hela butiken mellan 6 och 7.

– Jag vågar inte svara på hur mycket det har kostat eftersom det är väldigt svårt att uppskatta. Det handlar inte bara om försäljningstapp utan varje gång strömmen går ned så händer något med systemen. Det blir extra arbetstimmar för personalen och man måste tillkalla tekniker exempelvis.

Dyrt blir det i alla fall helt klart – men tack vare snabbt agerande har butiken åtminstone lyckats undvika varusvinn när kylar och frysar lägger ned.

– Vi har fixat extra gardiner och skapat tydliga rutiner för hur vi ska agera när strömmen går.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094