23948sdkhjf

"Havet utnyttjas dåligt som skafferi"

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Yngve Björkman lämnar över staffettpinnen efter en lång karriär i fiskbranschen.

Rådet Yngve Björkman ger för att hålla sig uppdaterad upp i åren är att fortsätta jobba efter pensioneringen, något han själv tillämpat med råge.
– Det har inte varit helt enkelt att hitta en efterträdare till orförandeposten i Fiskbranschens Riksförbund (FR), så jag har jobbat på, säger Yngve Björkman som i maj lämnade över ansvaret till Krishan Kent.

Fiskbranschens Riksförbund drogs igång 1992 med anledning av att Sverige skulle ansluta sig till EU. Då var Yngve Björkman fortfarande kvar på Abba där han jobbat hela sin yrkesbana. Förbundets första utmaningen var att komma med i EU.

– Vi fick ett bra avtal med EU och tullfritt direkt för export av beredda fisk- och skaldjursprodukter, vilket inte var givet, säger han. Dock fick vi tull på många råvaror och att få ner avgifterna på dessa ses fortfarande som en av de viktigaste frågorna i förhandlingar med EU. Sjömat gavs ett ordentligt EU-stöd på 30-40 procent till investeringar, men nu är det stödet borta.
En annan stor utmaning var att få folk att äta fisk och skaldjur. I dag utnyttjas havet dåligt som skafferi, tycker han.

Yngve Björkman

Aktuell: Nyligen slutat som ordförande i Fiskbranschens Riksförbund efter 20 år som ordförande.

Familj: Särbo, 3 barn sedan tidigare.

Ålder: 84 år.

Bakgrund: Jobbat 50 år för Abba, numera Orkla Foods och efter pensionen 1999 på FR som startades 1992 där han blev ordf 1998.

Bästa tid i fiskbranschen på året?:

Högtiderna med sillförsäljningen. Årsstämman i maj.

Bästa maträtt: Grillad makrill med gräddfil gräslök potatis.

Bästa fisk: Lokalt fångad makrill. Marulk.

Bästa fisksås: Senapssås med mycket dill som jag gör själv till gravad lax.

Bästa exponeringsknep i butik: Provsmakning av fiskrätt.

Förebild: Henry Jarmell disponent i Lysekil. Råvaruchef på Abba. Jag försökte ta efter honom. Han var praktiskt lagd och stoppade gärna ner handen i silltunnan.

– Man måste produktutveckla. Mindre än 5 procent av det vi äter kommer från havet. Fler fiskodlingar behövs, både land- och havsbaserade. Rens från fisket kan gå till fiskfoder och skarpsill och småsill från Östersjön blir fiskolja med en reningsteknik som filtrerar bort dioxiner vilket danskarna är duktiga på.
Det är den viktiga omega3-syran som måste tillföras fodret. Andra outnyttjad sjömat är alger och sjöborrar.

Ytterligare en utmaning för FR är att få folket att begripa att fisk är klimatsmart.
– Det är inte många som kan ta hand om en hel torsk, där finns ett uppdrag.

Här har butikerna varit framåt och riktat krav på hållbarhetsmärkning för sjömat mot producenterna. På 1990-talet försökte vi också hitta en miljömärkning men först efter tio år tog Krav tog fram regler för sill. För första gången kunde sjömat Kravmärkas – först ut var Abba med sill i glas. Enligt Nielsen säljs i butikerna i dag vildfångad sjömat där exempelvis fryst fisk som torsk, rödspätta och sej är MSC-märkt mellan 90–100 procent.
Butikerna låg före konsumenterna för 20 år sedan. Det var inköparna på Ica, Coop och Axfood med flera som ställde krav på producenterna. I dag är konsumenterna mycket medvetna.

Yngve Björkmans nämner tre höjdpunkter under sina 20 år som ordförande.
1. – Årsstämman i maj när vi sammanförde dåvarande norska fiskeriministern Per Sandberg och svenska landsbygdsministern Sven-Eric Bucht.
2. När man lyckades få MSC-certifiering (Maritim Stewardship Council) av torsk i Östersjön och miljömärkning av fisk över huvudtaget samt räkornas MSC-märkning.
-– Vi fick till stånd ett hållbart fiske i stället för att västkusträkan hotades av rödlistning.
3. – Vi lyckades få en bra efterträdare som ordförande.

Ett 40-tal grossister och producenter är anslutna till FR. Den största, Fiskgrossisterna, är själva 40 företag.
– Sammanlagt är 80 företag med, till största delen Västkustbaserade och i Sotnäs finns 75 procent av industrin.

Vad gör du nu?
– Jag har alltid sagt att jag ska öppna frimärksaffär men nu är det ju inte så många som skickar brev så jag tänker ägna mig åt särbo, barn och barnbarn och kanske fiska krabba. Det är gott om krabba på Västkusten.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

En kassa fick ge vika för ny större förbutik hos Ica Maxi

Köer till Lidls 190:e butik

Chefen har ordet
Techföretagen är Coops nya konkurrenter

Coop försenad – då öppnar den nya butiken

De ska samla in mer plast än de säljer

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Fåddman investerar och satsar på export

Arkiv

Butikschefen sågar alkoholförslaget: ”Vore en katastrof för anställda”

Butikschefen i Årets butik ifrågasätter Moderaternas förslag att låta dagligvarubutiker sälja starköl och vin i butik.

Listan: Här blir 13 Netto-butiker Coop

Plus

Ica-vd i stor intervju om nya e-handelslager, pris, emv-ökning och butiksnätet

Ica Sveriges vd Anders Svensson om dagligvarujättens planer framöver.

Här vill Lidl bygga nytt

Ica-butikens omfattande ombyggnad är klar – inviger bistro

Historiskt: Moderaterna vill ge butiker rätten att sälja vin och starköl

På nytt jobb
Ny förhandlingschef på Svensk Handel

Livsmedelskedja på gång till nytt drömläge: ”Umeås mest intressanta handelsområde”

Sista delen i Umeås ringled öppnar upp för ett nytt handelsområde och logistiknav. ”Vi räknar med en fördubblad trafikmängd när vägen öppnar 2021”.

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Axfood, Coop och Ica vill sänka farten

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Ytterligare ett handelsområde i Umeå får tummen upp

På nytt jobb
Ny handlare i Rörvik

De tar plats i Handelns ekonomiska råd

Engagemang slår läge när e-handeln växer

Så går det för dagligvaruhandeln i stadskärnorna

På nytt jobb
Icagrundarens ättling öppnar butik i Karlstad

Ny social matbutik i Skellefteå

Bageriet flyttar in på Ica

Systembolaget letar nytt läge i Falun – vill ligga intill livsmedelsaktör

På nytt jobb
Han ska dubbla omsättningen på Coop Falkenberg

På nytt jobb
Hon blir ny Icahandlare i Trönö

Dagligvaruhandlarna är fulla av hopp

Icas nya huvudkontor prisades i hållbarhetstävling

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Ica-handlare köper hovleverantör av tunnbröd

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

Dagligvaruhandeln allt viktigare för turisterna

Här kommer Happy Food Stores andra butik

Uppsalaföretag startar egen butik

Se alla Företagens egna nyheter

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Nu lanserar vi vår bärbara betal/kassaterminal PAX E600 med intergrerad 8 tum androidskärm.

Äntligen lanseras den första betalterminalen med integrerad Androidenhet av Interpay.

Sänd till en kollega

0.205