23948sdkhjf

Modern säkerhet kan bidra till vinsten

"Den digitala utvecklingen med smarta kameror och RFID-teknik i spetsen kan både skydda handeln och bidra till vinst", skriver Hans Molin, vd på IT-säkerhetsbolaget Secits, i en gästkrönika.

Jag har arbetat med trygghetslösningar för handeln i snart 20 år och haft förmånen att följa utvecklingen och hur den avspeglats i säkerheten.

Det har länge handlat om att skydda butiken med traditionella lösningar som inbrottsystem med överfallsknappar och tillträdesfunktioner.

Systemen har varit lokala och telenätet har använts för att sända enkla signaler till en larmcentral. Säkerhet har setts som en nödvändig och kostsam investering, som man gjort bara för att man måste – på grund av försäkringskrav och för att köpa sig tid. I dag ser handelns behov annorlunda ut – och det förändras snabbt när tekniken tar jättesprång.

Framför allt är det två teknologier som kan vända säkerhetslösningar från kostnad till tillgång – smarta kameror och RFID.

Dagens kamera är i princip en dator med en lins. Tillsammans med mjukvara ger den oändliga möjligheter för smarta tjänster. Analys av kundflöde, rörelsemönster och intresseområden ger beslutsunderlag till bland annat butikens utformning. Kamerasystemen kan skicka analyser till olika funktioner i organisationen som marknad, försäljning eller HR.

Lösningarna har också en förbyggande och dokumenterande effekt av oönskade händelser. Vilket tryggar arbetsmiljön och ger säkerhetsfunktionen information om att vidta åtgärder mot stölder, rån och olyckor.

RFID-tekniken automatiserar i sin tur varuflödet från fabrik till butik. RFID-märkning vid tillverkning gör att hela flödet kan hanteras i kundens egen IT-infrastruktur. Leveranssäkerheten ökar och risken att lagerföra större volymer än nödvändigt
minskar. Med definierade nivåer i kundens IT-system är risken att stå utan en vara mindre trolig.

RFID ger även möjlighet till self check-out, kassapersonalen kan istället lägga mer tid på att ge kunden service. För att minska svinnrisken detekterar systemen också om en vara, som inte är registrerad som såld, lämnar butiken.

Det kommer alltid finnas behov av bassäkerhet, men de säkerhetsleverantörer som inte följer med på den högteknologiska resan kommer att få allt svårare att vara handelns framtida säkerhetspartner.

Mitt mål som säkerhetsleverantör är att få personal och kunder att känna sig lite tryggare i sin vardag och att ge ägarna en ökad möjlighet att säkerställa sin vinst.

Hans Molin, vd Secits

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079