23948sdkhjf

Livsmedelsföretagare prisas som nybyggare och pionjärer

Tre företagare inom livsmedel stod som segrare i regionfinalerna för årets pionjär samt årets nybyggare.
Tidigare i september hölls regionfinalerna för årets nybyggare och årets pionjärer 2018 – totalt tog sig tre stycken livsmedelsföretagare sig vidare till Sverigefinalen.

I region Väst stod grundaren av Njie Food, Assan Njie, som segrare av titeln årets pionjär. Enligt juryn har han identifierat ett behov, och genom långsiktighet och innovation nått framgång:

– Assan har fokus på innovationer och har lyckats vara snabbfotad med smartare, nyttigare drycker och livsmedel. Hans förmåga att kombinera hälsosamhet och lönsamhet har gjort honom till en banbrytare i sin bransch, säger Anders Björkenbo, ordförande för nomineringskommittén, i ett uttalande.

I samma final utsågs även Rebu Burubwa, grundare av kaffeföretaget Rutasoka Coffee, till årets unga pionjär. Med hjälp av företaget återinvesterar han i sitt ursprungsland Kongo – bland annat genom grundandet av en kvinnoklinik som där säkra förlossningar kan genomföras.

– Rebu räddar med sitt bolag Rutasoka Coffee liv och förbättrar villkoren för människorna i de lokalsamhällen där kaffet odlas. Inte genom att vara en välgörenhetsorganisation, utan genom bärkraftigt hållbart företagande, säger Anders Björkenbo.

Även i region Syd stod en livsmedelsföretagare som segrare – Jared Christensen från vegoföretaget Ekko Gourmet får tävla i riksfinalen av årets nybyggare. Sedan starten 2010 har företaget nu produkter i nära 1 000 svenska butiker, och exporteras även till Norge, England och Australien.

– Jared har skapat en nisch i en erkänt svår bransch, en bransch som Skåne vill profilera. Med ekologiska produkter och klimatsmart mat har företaget framtiden för sig, säger Gustaf Lorentz, ordförande i nomineringskommittén.

Riksfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund hålls på Stockholms Slott 16 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062