23948sdkhjf

Shopgun tar sikte på reklambladen

Den danska appen Shopgun vill bli produkternas Spotify - och ersätta reklambladen på hallgolvet.

Det började som en idé 2009 i Ålborg i Danmark. Varför inte ta reklambladen, som läses av allt färre, och samla ihop dem i de då nya, smarta, mobiltelefonerna?

– Min kollega och jag såg att vi kunde göra något bättre än det här. Vi såg hur folk kunde läsa igenom fyra olika reklamblad för att hitta ett erbjudande för Coca Cola, säger Christian Birch nu vd för Shopgun.

Sagt och gjort för programmerarna Christian Birch och Morten Bo Rønsholdt som skapade appen som snabbt blev Danmarks mest nerladdade app och som idag har laddats ner 2 miljoner gånger, används av 100 000 personer varje dag och som beräknas genererar 2 miljarder sidvisningar i år.

Enligt Christian Birch är reklambladens tid långt ifrån förbi.

– Folk gillar själva innehållet men de ogillar formatet. Det var helt enkelt dags att ge människor möjligheten att kunna söka själva i reklambladen och inte bara läsa av dem, säger han.

Appen möttes från början av viss skepsis av butikerna då de inte riktigt visste om Shopgun var en konkurrent eller inte.

– Många undrade om de som laddade ner Shopgun skulle låta bli att ladda ner till exempel Coops egna app. Men vi har lärt oss att det här inte är en tävling om användarna, det viktiga är att ha en gemensam plattform. Alla har sina favoritbutiker och de butikerna kan skapa sina egna unika kundupplevelser som är relevanta för deras kunder. Vi tar en holistisk approach och försöker se hela bilden, i slutändan skickar vi ju kunder till butikerna där de har alla möjligheter att erbjuda dem något annat.

Sedan 2016 har Shopgun funnits i Sverige och i augusti köpte företaget upp sin norska motsvarighet; Mattilbud.

– Vi började i Norge med ett samarbete med posten, men vi insåg snabbt att vi hade en stark konkurrent som gjort ett fantastiskt jobb med närmare en miljon nerladdningar med en befolkning på fem miljoner. Det hade blivit en strid om samma användare; med samma produkt och de var i princip samma som oss. Vi hade dock varit i branschen lite längre, det kunde lika gärna ha varit dom som köpt upp oss, säger Christian Birch.

I dagsläget finns Shopgun förutom i Skandinavien även i liten skala i Nederländerna och Polen och även om det finns planer för vidare expansion är målet just nu för Shopgun att konsolidera sin ställning i Norden

När Shopgun startade gick Christian och Morten helt enkelt in på butikernas sidor och laddade ner reklambladen och publicerade dem vidare. För även om processen förändrats en del sen dess är Shopguns grundare ännu inte nöjda.

– På mjukvarusidan är vi väldigt inspirerade av Spotify och vad de lyckats åstadkomma med musik, vi vill bli produkternas motsvarighet till Spotify och inkludera mer inspiration och inte bara själva reklambladen, säger Christian Birch.

Tanken är att gå från ett system som i dagsläget mer liknar trycksaker i digital form till ett system baserad på ren data direkt från butikerna själv.

– Jag tror många återförsäljare vill ta sig ifrån tryckta reklamblad. De måste skicka ut mängder med dyra blad till alla potentiella kunder, men det skulle vara bättre för alla inblandade om man kan få mer regionsbaserade erbjudanden. På så vis kan butikerna tjäna mer pengar då de vet vad de har på lager och vad de kan erbjuda sina kunder. Vi vill göra den processen helt automatisk där alla får sina egna personligt utformade reklamutskick, vilket inte varit möjligt förrän nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062