23948sdkhjf

Liten del matsvinn går till behövande

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Ny rapport föreslår nya system

Trots alla insatser mot matsvinnet och många projekt med återanvändning av användbara livsmedel är det fortfarande en väldigt liten del av det totala funktionella livssmedelssvinnet som når människor i utsatthet. Bara cirka 2 400 ton per år sammanlagt i Sveriges tio största städer.

Läs också: Ny studie: Portionsförpackningar mer klimatsmart

Det framgår av en ny forskningssrapport, ”Affärsmodell för logistiksystem för överskottslivsmedel”. Den sammanfattar resultaten från ett nyligen avslutat projekt som genomförts av Bring Frigo, Linköpings Universitet och Stockholms Stadsmission. Projektet har delfinansierats av Vinnova.

Det finns därför en stor potential i att utveckla befintliga och nya lösningar. Det samhällsmässiga värdet – i minskade CO2-emissioner, den räddade matens värde och effekten av arbetsträning – överstiger kostnaderna för den hantering som krävs.

Rapporten visar också att Sverige är ett av få länder i Europa som saknar ett nationellt logistiksystem för redistribution av funktionellt livsmedelssvinn.

Genom att människor i utsatthet får del av livsmedelsbranschens och -handelns överskottslivsmedel kan livsmedelssvinnet minskas och matens fulla nytta komma till användning.

Läs också: Nationell överenskommelse ska minska matsvinn

”Nyckeln till att utveckla ett nationellt logistiksystem för detta i Sverige ligger i ökad samverkan mellan ideell sektor och livsmedelsbranschen”, heter det i rapporten.

– Genom ett nationellt logistiksystem och ökad samverkan mellan livsmedelsbranschen och den ideella sektorn skulle en större mängd överskottslivsmedel kunna nå människor i utsatthet istället för att det som i dag gå till djurmat eller biogas. Detta är båda den socialt och miljömässigt mest hållbara lösningen, säger Anne Lunde Dinesen, projektledare på Stockholms Stadsmission och en av författarna till rapporten.

Det gemensamma arbetet runt utvecklingen av ett nationellt logistiksystem fortsätter i ett nytt projekt inom Sveriges Stadsmissioner. I detta projekt kommer Sveriges nio stadsmissioner samordna och effektivisera sitt arbete med att ta emot funktionellt livsmedelssvinn. Bland annat genom att etablera en gemensam ingång för alla livsmedelsföretag som vill donera sitt överskott.

Hela rapporten går att ladda ner här.

Mer om: matsvinn
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Han blir handlare i en av Icas största butiker – säljer sin nuvarande Maxi

Coop lägger ned butik – 17 anställda berörs

Siljans Chark överlever med nya ägare

Lidlbutik nummer 195 öppnad i Trollhättan

Cibus i ny affär om dagligvarufastigheter

Nyhetsbrev

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för svensk torsk

Arkiv

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Willys tar över efter Coop – öppnar ny butik

Krönika
Hur fri är Icahandlaren egentligen?

Så många "Netto-butiker" kan bli Coopfranchise

Plus

Mötet
Nu skapar glassmästaren produkter med unga kvinnor som målgrupp

Dan Isaksson: ”Jag var den sista svensken att lämna när presidenten störtades”

Skarpnäcksbutiken öppnade upp kundvarvet

Apohem växer och flyttar till nytt lager

Litet kaffeföretag vände under corona – stort avtal med Lidl

Ny Stora Coop – nuvarande butik läggs ned

Coop Nord etablerar en ny Stora Coop-butik i Holmsund utanför Umeå.

På nytt jobb
Han tar klivet upp som vd för HL Display

Atrias grillar på finska bibliotek

På nytt jobb
Förstagångshandlare tar över Sörmlandsbutik

På nytt jobb
Han är ny i Svenskmärknings styrelse

Polacker vilseledda av felmärkt gurka

På nytt jobb
Från dagligvaruhandeln till trädgårdsbranschen

Plantagens nya vd har ett förflutet från HL Display, Ica Sverige och Procter & Gamble.

På nytt jobb
Ny vd för Trensums Food

Pricer får stororder

Urban Deli hottar upp sin webbutik

Easyfills omsättning minskar – men uppåt för hyllsystemen

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Matkundernas lojalitet följer inte med på nätet

På nytt jobb
Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Plus

Matpriskollen: Ica fortsätter att sänka kampanjtrycket

Gateau öppnar nytt – på nätet

Storaffär i ägaren till nya Coopbutikerna

Nettoomställningen passerar 100-strecket

Hemköp i Halmstad satsar på e-handel

Coronaviruset
Butiker inför 18-årsgräns för handsprit

Så gör butikerna med Paolos produkter

Ica: Tre nycklar till hållbarhet

Se alla Företagens egna nyheter

Unboxing – Är din förpackning värd att packa upp?

Ny katalog: försändelseemballage till din webbshop

Paptic: Ett hållbart pappersemballage med plastens fördelar

E-handel: Varumärkesförpackningar ökar försäljningen

Ny katalog: Emballage och inslagning för butik och webbshop

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experien...

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Sänd till en kollega

0.157