23948sdkhjf

Axfoods HR-direktör slutar

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Efter 14 år hos Axfood. Nu förlorar koncernledningen sin HR-direktör.

Hon anställdes för att styra upp Axfoods gemensamma medarbetarstrategi. Ett drygt decennium senare stämplar hon ut för gott. "Det har hänt väldigt mycket sedan dess", säger Louise Ring, HR-direktör.

Läs också: Handlar'n ökar tempo – blir Tempo

Det är med glada men till viss del tunga steg som Louise Ring lämnar Axfoods huvudkontor och går i pension den 1 februari. Efterträdaren blir Monica Längbo, som Fri Köpenskap tidigare presenterat.  

– Det känns skönt att bli tidsmiljonär men samtidigt lite tråkigt att sluta. Det är så mycket spännande som händer just nu, säger Louise Ring till Fri Köpenskap.

Köttmästare och kockar blir färre samtidigt som dagligvaruhandeln vill ta tillbaka andelar från restaurangerna. Lastbilschaufförerna går i pension och nya roller behövs för att möta den digitala utvecklingen.

– Branschglidning, digitalisering och urbanisering är områden som alla påverkar den redan personalintensiva dagligvaruhandeln. Sedan får vi inte glömma bort att Sverige också har en låg arbetslöshet, säger Louise Ring.

Läs också: Axfood stärker hållbarhetsarbetet med ny tjänst

Allt sammantaget ett lysande exempel på en bransch i stort behov av en sund personalpolitik. Att locka arbetskraft i allmänhet och talanger i synnerhet är nämligen en utmaning i den rådande konkurrensen.

Det är en väldigt spännande tid att jobba med HR-frågor och det är på väldigt många sätt ett fantastiskt jobb. Det underlättar att arbeta på ett bolag som tydligt visar att den vill vara en positiv samhällskraft. Många unga söker just efter ett jobb med meningsfullhet.

Hon nämner det integrationsprojekt som Axfood jobbat med det senaste året, ”Nyanländ i Axfood”.

– Känslan att få se den glöden i deras ögon. Drivet att jobba och visa alla, det är en ganska häftigt känsla, berättar hon.

Läs också: Vegomässan lägger ner – Ica och Axfood om beslutet

När hon anställdes på Axfood för 14 år sedan såg det annorlunda ut. Dels i branschen i stort men också inom den egna organisationen. Axfood hade nyligen bildats och de olika delarna var splittrade.

– Det fanns inte så mycket styrmedel i det gemensamma. Utbildningsenheterna var uppdelade och man jobbade på olika sätt. Det har varit en utmaning med både medhåll och motstånd men jag tycker att vi lyckats bra. Axfood i sig har varit en stor framgångssaga och det har varit fantastiskt roligt att få följa med.

Under alla 14 år har du veckopendlat från Umeå till Stockholm. Hur har det gått?

– Det går väldigt bra och är faktiskt en skön avkoppling. Jag har alltid bävat inför den dagen då det går att prata i telefon på flyget. Det är min tid då jag stänger av telefonen och helt försvinner. Till exempel med en bra podd i lurarna.

Läs också: Axfood fortsätter köra med Circle K

Vad blir svårast med att gå i pension?

Att börja leda mig själv kanske blir en stor utmaning. Min man tror att jag är för rastlös för att klara av pensionärslivet men jag tror bara att det handlar om att ta vara på dagarna. Men jag engagerar mig säkert någonstans där jag känner att jag bidrar och att mitt samhällsengagemang får utvecklas.

Om Louise Ring

Ålder: 63.

Bakgrund: 14 år på Axfood. Har dessförinnan bland annat varit detalj- och finanschef samt HR-manager inom Ica och i olika roller både i Sverige och internationellt hos H&M.

Även aktuell i: Rådsmedlem på Diskrimineringsombudsmannen och styrelseledamot på Handelshögskolan i Umeå.

Fritidsintressen: Resa, umgås med nära och kära samt en god bok eller en podd samtidigt som jag påtar i trädgården.

Favoriträtt: Pasta i olika former.

Roligaste sysslan i jobbet: Att kunna göra skillnad tillsammans med andra.

Vill bjuda på middag: Min man och Malala Yousafzai.

Förebild: Min mamma.

Bästa podden: Lära från Lärda.

Mer om: Axfood | Axfood | HR | HR
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Ica-butik har brunnit ned

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Katrineholm förbjuder tiggeri

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Non food kryper närmare maten

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124