23948sdkhjf

Efter börsraset: HK Scan sparkar vd och ordförande

Köttjätten rensar upp i toppen och tillsätter Tero Hemmilä som ny vd.

HK Scan rensar upp i det finska moderbolaget. Både styrelseordförande Mikko Nikula och vd och koncernchef Jari Latvanen får gå med omedelbar verkan. Det meddelade kött- och charkjätten sent på tisdagseftermiddagen.

Redan på onsdagsförmiddagen kom sedan beskedet att Jari Latvanen, som varit vd och koncernchef sedan den 31 oktober 2016, ersätts av Tero Hemmilä. Tero Hemmilä, som kommer från en roll som Commercial Diretor hos den norska industrikoncernen Yara, tillträder som vd och koncernchef för HK Scan senast i mars 2019. 

– Vi är glada över att få börja arbeta med Tero Hemmilä. Tero representerar den mångsidiga mat- och köttbranschkunskapen som krävs för att vända läget. Jag är övertygad om att han snabbt kommer att kunna genomföra reformer som förbättrar företagets lönsamhet, säger HK Scans nya styrelseordförande Reijo Kiskola i ett uttalande.

Kött- och charkjätten gjorde under årets tre första kvartal ett minusresultat på 45,7 miljoer euro vilket mosvarar 473 miljoner svenska kronor. Samtidigt har aktien under året närmast halverats på börsen, enligt Dagens Industri. 

Enligt Reijo Kiskola har företaget en stark ”jord till bord-strategi”, och dess grundläggande riktning är den rätta, men implementeringen av strategin har inte förbättrat företagets lönsamhet på det sätt som förväntats.

– Vi kommer nu tillsammans med HK Scans kompetenta och engagerade personal att fokusera ännu starkare på åtgärder som stärker företagets konkurrenskraft och lönsamhet.

Jari Mäkilä, som har varit suppleant i styrelsen, har utsetts till ordinarie ledamot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094