23948sdkhjf

"Dags kavla upp ärmarna"

Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna tror att dagligvaruhandeln får klara sig själva i säkerhetsfrågorna.

En av de första frågorna jag fick på mitt bord när jag började på Livsmedelshandlarna 2008 var rån mot butik. Svenska butiker blev allt oftare rånade och så hade det varit i några år. Värt att komma ihåg var dock att skjutningar var mycket ovanliga vid denna tid. Genom en rad åtgärder i form av säkerhetslösningar och framför allt en allt ökande andel kortbetalningar är problemet med rån i butik i dag mycket mindre.

I dag ser problemen annorlunda ut i butik. Det är stölder, motvärnsrån, hot och trakasserier som är de vanligaste brotten i butik. Generellt upplever handlare och personal ett råare och aggressivare beteende från de som begår brott i butik.
Det som tyvärr är sig likt, är den kräftgång som många upplever att rättsväsendet ägnat sig åt under många år fortsätter. Många butiker känner i dag att det inte är någon större mening med att anmäla de brott man blir utsatt för.

Handelns organisationer har framgångsrikt lobbat mot politiker, både lokalt och på riksplanet, och inför valet i september i år var frågan om brott och trygghet högt uppe på agendan i princip alla partier som kandiderade till riksdagen. Tyvärr hamnade vi i ett läge, där det trots att det finns en riksdagsmajoritet för att genomföra förbättringar är svårt att se hur det ska bli någon form av politisk verkstad inom en överblickbar framtid.

Brottslingarna tar dock ingen paus bara för att Sveriges ledning gör det. Vilket leder över till den svåra frågan: Vad gör vi nu? Det finns en grundmurad uppfattning bland människor jorden över att en av de första och mest grundläggande saker som staten ska ge tillbaka till medborgarna som betalar skatt, är just trygghet och säkerhet. Allt annat är liksom en bonus.

Men om det av olika anledningar inte fungerar riktigt så, vad händer? Vad händer med de människor som inte får det skydd det anser sig ha betalat för? Vad tänker de och vad gör de?

För den bransch Livsmedelshandlarna är en del av börjar nu insikten gry att vi inte kommer att få särskilt mycket mer och bättre stöd än vad vi har i dag inom överskådlig framtid. Vill vi att det ska bli bättre kommer vi nog att få vara beredda att lägga ner mer egna resurser och ta ett ökat ansvar för att kunna behålla välkomnande och inspirerande butiker.

Det finns metoder och det finns exempel på att det går att vända en utveckling genom att tänka nytt i andra länder. Tiden är nog mogen för Sverige att vi biter i detta sura äpple och kavlar upp ärmarna vi med.

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078