23948sdkhjf

Axfood ska halvera matsvinnet till 2025

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Hållbarhetschefen Åsa Domeij efterlyser nationellt matsvinnsmål.

Matsvinnet uppmärksammas allt mer. Så även på Axfood som angriper problemet på koncernnivå. Matsvinnet från Hemköp, Willyts, Axfood Snabbgross och Dagad ska halveras senast 2025.

Läs också: Experimentell färs testas på Hemköp

Enligt naturvårdsverket uppgår matsvinnet i svenska hushåll till 97 kilo per person och år. En del av detta är julmat. Enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Willys slängde var fjärde svensk julmat efter förra årets julfirande. Det är dåligt ur ekonomisk synvinkel men framför allt har klimatfrågan bidragit till att matsvinnet hamnat i fokus både på nationell och global nivå. Det globala målet i Agenda 2030 är ”att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan”. På nationell nivå har Livsmedelsverket formulerat en handlingsplan för minskat matsvinn. 

Axfood har sedan tidigare försökt minska matsvinnet genom att bland annat optimera inköpen och förlänga hållbarheten med nya förpackningar. Nu har Axfood dessutom reviderat sitt hållbarhetsprogram och fastställt ett konkret mål; matsvinnet ska halveras till år 2025. Målet kommer att följas upp genom att matsvinnet redovisas i Axfoods kommande års-och hållbarhetsredovisningar.

Men det räcker inte, betonar Axfoods hållberhetschef Åsa Domeij som efterlyser ett nationellt matsvinnsmål som fördelas mellan livsmedelskedjans olika sektorer.  Enligt Domeij behövs det ocskå bättre mätmetoder och gemensamma beslut kring uppföljning. Livsmedelsverkets handlingsplan för minskat matsvinn 

 Sverige har ännu inte formellt beslutat om ett mål för minskning av matsvinn. Detta trots att FN redan för tre år sedan antog ett halveringsmål av matsvinnet till 2030, säger Åsa Domeij.

Åsa Domeij har även i en intervju tidigare i höst försökt sätta press på sina forna politikerkollegor. Läs intervjun här.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

Ny CDO på Ica

Coop lägger ned – på grund av gruva

Coop tar in omtalad vegoburgare

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Arkiv

Direkten öppnar i Baronen

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Coop börjar med hundparkeringar

City Gross cateringförvandling ger effekt

Norska laxdöden kan kosta miljard

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Ledare
Personalen i skuggan av tekniken

Listan: 21 Ica-kvinnor som får handlarstipendium

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Kopparbergs backar

Zetadisplay visar stark tillväxt

Ekobutik i konkurs

På nytt jobb
Coop rekryterar HR-direktör från Scan

Få kunder anmäler prisfusk

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Ingen sammanslagning – storfusionen fick nej

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Jungfrufärd för förarlösa lastbilen

Coop-fusionen blir av – då lämnar föreningschefen

På nytt jobb
Coop-företagare öppnar nytt som frifräsare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166