23948sdkhjf

Kaos i butikerna efter stormen

Handlaren tvingades stänga butiken och kassera alla kyl- och frysvaror när stormen orsakade strömavbrott i dagar.

Stormen Alfrida som drog in över landet under nyårsdagen har kraftigt drabbat butiker i Stockholms- och Upplandsområdet. Tiotusentals blev strömlösa och handlaren på Ica Nära Blidö talar om en kris som ännu inte gett med sig.

Det är fortfarande vissa områden som inte har fått elen tillbaka men det viktigaste är att ingen kommit till skada. Tack och lov för det, säger Angela Ljunggren till Fri Köpenskap.

Det var runt 01-tiden natten mot den 2 januari som förödelsen startade. Fallande träd skapade snabbt strömavbrott och även vattenförbindelsen bröts.

Boende fick hämta fem liter dricksvatten men kommunen hade behövt skicka tankbilar direkt. Folk kunde inte duscha eller spola i toaletterna. Många hushåll har också elektriciteten som enda värmekälla, berättar hon.

Och för butiken skapade stormen en stor förödelse. Strömmen kom inte tillbaka förrän 10.30 på fredagen, drygt två dygn efter avbrottet.

I butiken hade vi inte en chans. Vi tvingades hålla stängt och alla kyl- och frysvaror har fått kasseras.

Med personalkostnader räknar hon med ett ekonomiskt svinn på runt 400 000 kronor. En hård smäll för en liten närbutik i ett kustområde med många fritidshus. Dessutom har krisen inneburit ett stort försäljningstapp.

Mycket dålig tajmning. Eftersom många hade tagit klämdagar i år var det många som planerade att stanna länge, berättar Angela Ljunggren.

En av dem var Hanna Brodda, chefredaktör på Fri Köpenskaps systertidningar Medtech Magazine och Life Science Sweden. Tillsammans med familjen planerade hon att stanna på Blidö till på söndag.

Vi åkte ut på onsdagsmorgonen men eftersom stormen hade slagit ut både Wifi och telefoni så hade vi inte fått några lägesrapporter från området. Vi kunde inte förbereda oss, berättar hon.

I stället för en härlig middag blev det torrmjölk och pasta på vedspisen.

Det var det vi hade. Eftersom vi älskar den lokala Ica-butiken hade vi ju planerat att handla all vår mat där, förklarar Hanna Brodda.

I väntan på att få strömmen tillbaka sov de två nätter i tiogradig värme. Därefter tog maten slut och de tvingades vända hem till Stockholm igen.

Vi var nästan ensamma på vägen. De flesta hade gett upp långt tidigare, säger hon.

Hanna Brodda och sonen Douglas Brodda producerade ett filminslag från det stormdrabbade området. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095