23948sdkhjf

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Norsk fiskindustri kan tälja guld den närmaste tiden. Nu startar skreisäsongen.

Den vandrande torsken, så kallad skrei, lever i Barents hav men simmar varje år in till den nordnorska kusten för att leka. Säsongen pågår normalt mellan januari till mars.

Läs också: Stor leverantör skapar nytt varumärke och anställer vd: ”Fördubbla konsumtionen”

Det kalla vattnet och den långa vandringen gör torsken särskilt smakrik och totalt fiskas närmare 70 procent av all norsk torsk under den här tidsperioden, säger Sigmund Bjøgo på Norges Sjömatråd till Fri Köpenskap.

I veckan har de första leveranserna kommit fram till den svenska marknaden.

Ännu rör det sig dock bara om små mängder. När den stora drösen kommer vet man aldrig riktigt. Den norska fiskerinäringen står redo och väntar med spänning, berättar Sigmund Bjøgo och tillägger:

Men en sak brukar sällan slå fel. De största mängderna fiskas nästan alltid första veckan i mars.

Läs också: De blir störst på fisk i Sverige

Och för den norska fiskerinäringen, särskilt när det gäller vit fisk, är skreisäsongen fullständigt avgörande.

Den sysselsätter flera tusen personer i Nordnorge, berättar Sigmund Bjøgo.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Axfoods vd: ”Så mycket omsatte vi på nätet”

På ett år har Willys ökat antalet e-handelsbutiker med 50 procent.

Bergendahls nya grossist kan dubbla omsättningen

Brittiska jättarnas fusion blockeras

Lidl köpte årets första färskpotatis

På nytt jobb
Hon ska styra Arlas kommunikation

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Axfood ångar på trots påskeffekten

Arkiv

Påsken sänkte marsförsäljningen

Bergendahls skapar ny grossist för utländsk mat – stärker Matrebellerna

Duni vinner på prishöjningar

Engångsgrillarna försvinner ur sortimenten

Coop testar pop up-butik: ”Som en minimarket”

Siffrorna: Fairtrade ökar kraftigt

Efter knivattacken på Maxi – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

Convenience fortsätter växa

Efter tio år - nu säljer han Ica-butiken

Syskontrio säljer Ica Kvantum

Listan: Så ser kedjornas emv-andelar ut

Ica-butik fick nazistflagga hissad på påskafton

Axfoods lager – nu spårbarhetscertifierade

Coop-fusionen får ytterligare kritik: Förre vd:n uppmanar att rösta nej

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Påskens vinnare och förlorare: ”Grillat sköt i höjden”

GDL vann Bergendahls upphandling

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Han får fängelse för hästköttsskandalen

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Slakteri skållade levande kycklingar

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Axfood fortsätter köra med Circle K

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Non food kryper närmare maten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145