23948sdkhjf

Kvantum-handlare sträcker ut handen: ”Vi måste få hjälp”

”De säger att de ska stycka hela min familj – men de har ändå rätt att komma tillbaka till butiken dagen efter”.

Conny Holmlund, handlare på Ica Kvantum i Märsta centrum norr om Stockholm slog upp portarna till butiken den 16 november 2016. Dagen efter mejades en bil rakt igenom butiksfasaden.

Det kändes som ett slag i magen. Efter flera månader av öppningslängtan så blev jag bara tom, säger han till Fri Köpenskap.

Inbrottstjuvarna länsade förbutiken på tobak – och Conny Holmlund tvingades återkalla snickarna för att täppa igen väggen. Premiärveckan som skulle bli fantastisk kantades i stället av oro, ombyggnationer och säkerhetsarbete.

Det var hemskt. Jag gick från total eufori till förtvivlan.

Smash and grab-kupper tillhör inte vardagen men oron växer och våldet på handelsplatsen blir råare och vanligare.

Nyligen var det två större gäng från olika skolor här och gjorde upp. Det är mycket problem både med stölder och kriminella gäng, konstaterar Mario Toumié som är ordningsvakt vid handelsplatsen.

Stämningen är lugnare när vakterna är närvarande men butikerna har inte råd att anställa dem dygnet runt.

Tjuvarna har koll på när vi är lågt bemannade och dessutom håller de ögonen öppna efter vakter, berättar han för Fri Köpenskap.

Mario Toumié är ordningsvakt vid handelsplatsen.

Conny Holmlund är uppgiven. Bara stölderna kostar honom en miljon kronor per år, vilket enligt regional lönestatistik motsvarar mer än tre heltidsanställda per år.

Sen tillkommer dyra säkerhetskostnader och all den tid vi tvingas lägga ned på det. Tar jag en tjuv så får man räkna med 30 minuter till två timmars väntan på Polisen och sedan tillkommer pappersarbete med anmälan som sedan stämplas nedlagd direkt.

Men det är inte stölderna som är värst – menar han. Stämningen blir allt råare och mer hotfull i butiken. Till och med rena dödshot förekommer.

Jag har fått höra att de ska stycka hela min familj och vid ett tillfälle kom en man till kundtjänst och frågade efter mig. När jag inte fanns tillgänglig sa han att de skulle hälsa mig att han kommer att döda mig när han får chansen, berättar Conny Holmlund.

Samtidigt betraktas butiken som allmän plats och därför har han ingen rätt att porta personen – som regelbundet drar runt både i och utanför butiken.

Det är mycket märkligt att man ser på butiker som allmänhetens rätt. Jag hyr den här lokalen precis som de flesta andra arbetsgivare. Jag har svårt att se att det skulle accepteras att någon återkommande glider in på ett arbetskontor i Stockholm och säger att han ska döda personalen. Då skulle man ta tag i det direkt. Men när det gäller dagligvarubutiker så gör man inte det. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Svensk Handels vd Karin Johansson var i fredags på plats i butiken för att lyssna på Conny Holmlund. Läs vad de kom fram till här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11