23948sdkhjf

Så mycket dyrare är maten på nätet

Mat på nätet är 12 procent dyrare än i butik. Den slutsatsen drar prisjämförelsesajten Nätmat.se efter att ha jämfört PRO:s resultat mot samma butiker online.

PROs undersökning visar att det är 42 procent skillnad mellan den dyraste och billigast kassen i den fysiska butiken. I Charlottenberg kostade maten 673 kronor, åker man till Uppsala kostar motsvarande matkasse 958 kronor.

En skillnad på 285 kronor eller cirka 42 procent. Genomsnittspriset i hela landet för matkassen var 802 kronor. Det lägsta genomsnittspriset fanns i Värmland och det högsta i Norrbotten. När det gäller motsvarande nätkasse till dörren ligger snittet på cirka 900 kronor, vilket alltså innebär en 12 procent högre prislapp.

Det är ganska logiskt egentligen. Om du ska handla mat på nätet så tillkommer utgifter med plattform, plock och leverans, säger Freddy Olsson, vd på Nätmat till Fri Köpenskap och tillägger:

Vissa menar att man inte tar mer betalt på nätet. Men enligt våra undersökningar så stämmer inte det. Det handlar bara om att man lägger upp sina betalningsmodeller på olika sätt. Vissa speglar priserna men ökar leveransavgiften. Andra använder gratis leverans men ökar priset per produkt.

Prisspannet för plock- och leveransavgifter går enligt undersökningen från noll till 170 kronor på en totalkasse. Om konsumenten handlar mat för 900 kronor kan alltså 18 procent av den totala kostnaden vara annat än själva matkostnader.

Nätmat jämför priserna hos kedjorna Ica, Coop, Willys, Hemköp, City Gross, Mathem och Mat.se.

Undersökningar visar att konsumenterna inte gärna betalar mer för mat på nätet samtidigt som dagligvaruaktörerna har svårt att få ihop lönsamheten. 

Läs om Ica-handlaren som pressar priserna på nätet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094