23948sdkhjf

Svenskt kött vinner marknadsandelar

Förbrukningen av kött minskade för andra året i rad.

Svenskarna fortsätter att minska konsumtionen av importerat kött. Förra året sjönk förbrukningen för andra året i rad, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Samtidigt ökade den svenska köttproduktionen och vann därmed marknadsandelar.

Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, konstaterar att utvecklingen hänger ihop med det växande intresset för hållbarhetsfrågor och att en ökad efterfrågan på vegetarisk mat får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen.

– Klimathänsyn, hälsofokus, mattrender, och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen i dag. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter, vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken. Detta innebär också att den svenska produktionen av kött ökar och utvecklingen är i linje med målen i den svenska livsmedelsstrategin, säger Åsa Lannhard Öberg.

Jordbruksverket listar fyra saker som stack ut 2018 vad gäller utvecklingen på köttmarknaden.

  • Produktionen fortsatte överlag att öka. Under 2018 ökade produktionen av nöt-, gris- och lammkött med 3,6 - 6,5 procent. Däremot minskade produktionen av matfågel med 1,5 procent.
  • Förbrukningen av kött och matfågel minskade. Under 2018 minskade den totala förbrukningen av kött med 2,5 procent (‑2,2 kg). Detta gav en förbrukning på 83,5 kg/capita 2018. 
  • Importen minskade. I samband med att debatten om antibiotika till lantbrukets djur blossade upp 2014 minskade importen av griskött kraftigt. Sedan 2017 har även importen av nötkött, lammkött och matfågel minskat.
  • Svenskarna åt en större andel svenskt kött och matfågel. Sammanfattningsvis innebär denna utveckling att den svenska marknadsandelen för kött och matfågel fortsatte att stiga 2018, med 2,5 -7,7 procent.

När det gäller mejeriprodukter så minskade produktion, export, förbrukning per capita och den svenska marknadsandelen. Import och total förbrukning ökade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078