23948sdkhjf

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Svenskarna konsumerar allt mer lammkött och en stor andel av köttet måste därför importeras. En ny undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att 35 procent av både det inhemskt producerade och det importerade lammköttet innehåller bakterien Stec.

Stec som kallas Ehec när den smittar människor kan i värsta fall ge upphov till allvarliga symtom som njursvikt. Den sort som upptäcktes av Livsmedelsverket var dock oftast inte av den allvarligaste sorten, men de kan ändå ge symptom som magkramper och diarré.

Förekomsten av Stec-bakterier skilde sig åt beroende på vilka länder kom ifrån. I lammkött från Irland fann man i 64 procent av fallen Stec att jämföra med 43 procent i det svenska köttet. Lägst förekomst av bakterierna återfanns i kött från Nya Zeeland, där återfanns bakterierna i 19 procent av fallen.

Förekomsten av andra sorters bakterier var dock väldigt lågt. Ingen Salmonella kunde hittas i några av proverna och endast 2 procent av proverna innehöll campylobacter. Även förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier var låg, det återfanns bara i två prover.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Coop lägger ned – på grund av gruva

Coop tar in omtalad vegoburgare

Direkten öppnar i Baronen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Arkiv

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Coop börjar med hundparkeringar

Norska laxdöden kan kosta miljard

City Gross cateringförvandling ger effekt

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Ledare
Personalen i skuggan av tekniken

Listan: 21 Ica-kvinnor som får handlarstipendium

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Kopparbergs backar

Zetadisplay visar stark tillväxt

Ekobutik i konkurs

På nytt jobb
Coop rekryterar HR-direktör från Scan

Få kunder anmäler prisfusk

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Ingen sammanslagning – storfusionen fick nej

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Jungfrufärd för förarlösa lastbilen

Coop-fusionen blir av – då lämnar föreningschefen

På nytt jobb
Coop-företagare öppnar nytt som frifräsare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146