23948sdkhjf

Löfven tar åt sig äran för att ha stoppat butiksdöden i glesbygd: ”Snålt”

Det var Alliansregeringen som låg till grund för det särskilda glesbygdsstödet, påpekar Livsmedelshandlarna.

I sitt tal under Socialdemokraternas partikongress passade statsminister Stefan Löfven på att ta åt sig äran för att ha stoppat butiksdöden i glesbygd.

Vi har stoppat butiksdöden. Vi har skjutit till så mycket resurser så nu behöver inte glesbygdsbutikerna läggas ned”, sade Stefan Löfven i sitt tal.

Statsministern syftar på det särskilda stödet för livsmedelsbutiker i utsatta områden – och Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, tycker att uttalandet är mycket snålt.

Visst, det är inte felaktigt i sak eftersom stödet togs i drift under den rödgröna regeringen, men jag tycker att det är mycket snålt att formulera sig så. En stor ledare ser till att ge cred till den som creddas ska, säger han till Fri Köpenskap.

Det särskilda stödet för glesbygdsbutiker tillkom förvisso under den rödgröna regeringen men förslaget togs fram av Fredrik Reinfeldts Alliansregering med Centerpartiet i spetsen. Pär Bygdeson minns det hela väl.

Det var den dåvarande Alliansen som tog fram förslaget och tillsatte utredningen. Dessutom fanns inga politiska motsättningar kring beslutet utan det hade gått igenom oavsett utfallet i valet 2014.

Pär-Ove Bergquist, koordinator på Tillväxtverket, har hand om kommersiell service i gles- och landsbygder. Han menar att Alliansens politik fick stor betydelse för butikerna i glesbygd.

Den dåvarande Alliansregeringen tillsatte utredningen Service i glesbygd i januari-2014. Alltså före valet. Det fanns också en bred politisk enighet så den hade gått igenom oavsett utgång i valet, berättar Pär-Ove Bergquist för Fri Köpenskap.

Dessutom, menar han, tog Alliansen fram det landsbygdsprogram som också innefattar investeringsstödet. Ett stöd som tillsammans med glesbygdsstödet fått en avgörande roll för många butiker på landsbygden. Under 2018 utbetalades 88 miljoner i investeringsstöd att jämföra med 52 miljoner i särskilt driftsstöd för glesbygdsbutiker.

– Sedan kan man nog inte riktigt säga att man har stoppat butiksdöden på landsbygden – men dessa två stöd har åtminstone bromsat den, säger Pär-Ove Bergquist.

Från företagarna på landsbygden får Stefan Löfven svidande kritik när det gäller sitt uttalande. I Facebook-gruppen "En företagares vardag" är många mycket upprörda. 

"Stefan Löfven säger att man har stoppat butiks- och mackdöden i glesbygden. Jag har jobbat med precis den frågan i snart ett halvt år, och jag skulle nog vilja påstå att vi precis sett början av butiks- och mackdöden", skriver en person. 

"Macken är borta här, lanthandeln likaså, det kostar mig 211 kronor att åka och handla nuförtiden... TACK så mycket", skriver en annan. 

Många företagare är upprörda över Stefan Löfvens uttalande.

Andra i Facebook-gruppen menar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bär en stor skuld för problematiken på landsbygden då många butiker och bensinstationer på landsbygden fick det tufft då krav om miljöbränsle infördes. 

Det har blivit lite så att man sviker landsbygden i de stora frågorna. Kravet på miljöpumpar var absolut ett sådant och även Alliansen har sin skuld med avvecklingen av Svensk Kassaservice, säger Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Skulle du säga att butiksdöden på landsbygden har stoppats?

– Nej, det har den inte gjort. Däremot har den bromsats.

En sak som Stefan Löfven och den rödgröna regeringen kan ta på sig är däremot att de höjt det särskilda driftsstödet för dagligvarubutiker 2017. Tidigare låg taket på 35 miljoner kronor per år och butiken behövde ligga minst 15 kilometer från närmaste konkurrent för att kunna söka stödet.

Den rödgröna regeringen fördubblade taket till 70 miljoner kronor och sänkte kravet till tio kilometer. Av detta tillägg kunde ytterligare 100 butiker, främst i Sydsverige, beviljas stöd för ytterligare 17 miljoner kronor 2018 enligt Pär-Ove Bergquist på Tillväxtverket.

Men tillägget gäller bara under 2018 och 2019, sedan går det tillbaka till 35 miljoner kronor. Om man vill ha kvar det här tillägget så gäller det att man snabbar sig med att få en förlängning på plats. Gärna innan årsskiftet. Annars kommer stödet att återgå till ursprungsnivån, konstaterar han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109