23948sdkhjf

”Sänk temperaturen i kylkedjan”

| Av admin | Tipsa redaktionen

Louise Ungerth i en krönika om bäst före-datum och temperaturens betydelse för livsmedlens hållbarhet.

I tv-programmet ”Maträddarna” i höstas smakade Anne Lundberg på mat som gått ut i datum för flera månader sedan. Både bacon och filmjölk smakade bra. Vi i styrelsen för den ideella föreningen Matsvinnet har också ätit riktigt gammal mat. Smör, Bregott, olika såser, grädde, yoghurt, en Felix kyld färdigrätt ”bulgur bowl”, juice med mera. Gott! Förutom en smör- och rapsolja, den var riktigt äcklig.

Läs också: Dags för branschen att våga stå upp

Slutsatsen av dessa högst ovetenskapliga undersökningar är att maten hållit sig fräsch långt efter bäst före datum, och många av förpackningarna hade varit öppnade tidigare. Handlar det om tur? Eller handlar det om att vi inte har följt informationen på förpackningarna att förvara maten i högst +8 grader. Utan att vi har kallare, typ 4 grader i våra kylskåp.

Kallt i kylskåpet har säkert Anne Lundberg också. Hennes kylskåp ser relativt nytt ut i tv-rutan. Då är det förinställt på runt fyra grader vid leverans. Det är de allra flesta kylskåp sedan flera år tillbaka.

Temperaturen är avgörande för livsmedlens hållbarhet. Optimal temperatur är inte +8 grader för så gott som alla livsmedel, utan kallare. Om maten hålls i +4 grader i stället för +8 håller sig de flesta kylda livsmedel nästan dubbelt så länge.

Det har också många handlare förstått. Det sker stora investeringar i dörrar och lock på kyldiskar och investeras i kylanläggningar, bland annat mot bakgrund av F-gasförordningen eftersom köldmedia måste bytas ut till mer miljövänliga. De flesta handlare har lägre temperatur i sina kyldiskar i samband med investeringarna och upptäcker att de samtidigt sparar ordentligt med energi med nyare, effektivare anläggningar och att maten håller sig fräschare.

Läs också: Driv försäljning och gör reklam – samtidigt

Bäst före-datum på livsmedlen kan förlängas om temperaturen sänks i hela kylkedjan till optimal förvaringstemperatur för varje kategori, och kvaliteten skulle öka. Till exempel så kan salt, nitrit och andra tillsatser minskas i till exempel charkprodukter. Något som är positivt för folkhälsan.

Med sänkt temperatur och utökat bäst före-datum kan troligen matsvinnet minska, både i butikerna och i hemmen.

Livsmedelsindustrin vill sänka temperaturen i kylkedjan, Livsmedelsverket förordar sänkt temperatur, många handlare är positiva och vi konsumenter skulle få äntligen få rätt information på förpackningarna om vilken temperatur som är bäst att förvara livsmedlen i.

Fatta beslut, hela livsmedelsbranschen, om att temperaturen i kylkedjan ska vara, låt säga, +4 grader inom tre år. Gör det bara! Go, go, go!

Louise Ungerth, senior konsult och rådgivare.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coop säljer handelsområde

Dagligvaror dag för dag i Almedalen

Finalisterna i Änglamarkspriset

Videointervju: Viktigt att förstå kunderna

Analyser bör vara spännande, inte tråkiga, menar retailexperten Neil Saunders.

Mer dagligvaruhandel planeras i Lidingö centrum

Ica tecknar storavtal med Coor

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Uppdaterat: Bombhot mot Maxi var falskt

Avspärrningarna är upphävda och kunder släpps åter in i butiken.

Axfood fimpar engångsgrillarna

Han blir Icagruppens nya chefsstrateg

Tesco satsar på små premiumbutiker

1

Till attack mot skatt på plastkassar

Coop-handlare blev Årets företagare

Bara vartannat motvärnsrån anmäls: ”Mycket allvarligt”

Toppcheferna: ”Därför tatuerade vi in #coopärcoolt”

Då rullas Hemköps nya matmoduler ut

Livsmedelsgrossist märkte fel – får betala 100 000

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Hon är moderator för Retaildagen

På nytt jobb
Ny butikschef på Coop i Ullånger

Så ska kontanterna värnas – nytt lagförslag

FK på Messenger – du har väl inte missat det?

"Läsare hos flera andra medier har uppskattat den här möjligheten".

Ny skatt på plastpåsar – blir dubbelt så dyra

Ny Kvantum i centrala Stockholm blir pilot för nytt koncept

Handlaren: Butiken ska bli en matdestination.

Fazer köper matföretag – satsar på havre

Hälften tråkas ut av e-handel

Surtantens lägger ner

Svag månad för dagligvaruhandeln

Fyra rån på en månad – då lägger närbutiken ner

Paradiset och Midsona startar företag ihop

På nytt jobb
Bergendahls får ny finanschef

"Det finns en riktig nybyggaranda i rörelsen"

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

2

Åtal väcks efter nazistklotter

Stiltje i livsmedelspriserna

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Visbybutiken mest hållbar

Plus

Köttbranschen: "En tuff marknad har blivit tuffare"

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146