23948sdkhjf

”Sänk temperaturen i kylkedjan”

| Av admin | Tipsa redaktionen

Louise Ungerth i en krönika om bäst före-datum och temperaturens betydelse för livsmedlens hållbarhet.

I tv-programmet ”Maträddarna” i höstas smakade Anne Lundberg på mat som gått ut i datum för flera månader sedan. Både bacon och filmjölk smakade bra. Vi i styrelsen för den ideella föreningen Matsvinnet har också ätit riktigt gammal mat. Smör, Bregott, olika såser, grädde, yoghurt, en Felix kyld färdigrätt ”bulgur bowl”, juice med mera. Gott! Förutom en smör- och rapsolja, den var riktigt äcklig.

Läs också: Dags för branschen att våga stå upp

Slutsatsen av dessa högst ovetenskapliga undersökningar är att maten hållit sig fräsch långt efter bäst före datum, och många av förpackningarna hade varit öppnade tidigare. Handlar det om tur? Eller handlar det om att vi inte har följt informationen på förpackningarna att förvara maten i högst +8 grader. Utan att vi har kallare, typ 4 grader i våra kylskåp.

Kallt i kylskåpet har säkert Anne Lundberg också. Hennes kylskåp ser relativt nytt ut i tv-rutan. Då är det förinställt på runt fyra grader vid leverans. Det är de allra flesta kylskåp sedan flera år tillbaka.

Temperaturen är avgörande för livsmedlens hållbarhet. Optimal temperatur är inte +8 grader för så gott som alla livsmedel, utan kallare. Om maten hålls i +4 grader i stället för +8 håller sig de flesta kylda livsmedel nästan dubbelt så länge.

Det har också många handlare förstått. Det sker stora investeringar i dörrar och lock på kyldiskar och investeras i kylanläggningar, bland annat mot bakgrund av F-gasförordningen eftersom köldmedia måste bytas ut till mer miljövänliga. De flesta handlare har lägre temperatur i sina kyldiskar i samband med investeringarna och upptäcker att de samtidigt sparar ordentligt med energi med nyare, effektivare anläggningar och att maten håller sig fräschare.

Läs också: Driv försäljning och gör reklam – samtidigt

Bäst före-datum på livsmedlen kan förlängas om temperaturen sänks i hela kylkedjan till optimal förvaringstemperatur för varje kategori, och kvaliteten skulle öka. Till exempel så kan salt, nitrit och andra tillsatser minskas i till exempel charkprodukter. Något som är positivt för folkhälsan.

Med sänkt temperatur och utökat bäst före-datum kan troligen matsvinnet minska, både i butikerna och i hemmen.

Livsmedelsindustrin vill sänka temperaturen i kylkedjan, Livsmedelsverket förordar sänkt temperatur, många handlare är positiva och vi konsumenter skulle få äntligen få rätt information på förpackningarna om vilken temperatur som är bäst att förvara livsmedlen i.

Fatta beslut, hela livsmedelsbranschen, om att temperaturen i kylkedjan ska vara, låt säga, +4 grader inom tre år. Gör det bara! Go, go, go!

Louise Ungerth, senior konsult och rådgivare.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Listan: Här är alla finalister i Dagligvarugalan 2019

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

På nytt jobb
Ny chef på Ica Reklam

Matkasseföretag till fem nya orter

Succé för storpant-automaterna

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stort intresse för Dagligvarugalan – du missade väl inte filmen?

Arkiv

Nu är Icas bacon helsvensk

82-årig Ica-butik lägger ned

Bristande lönsamhet har fått verksamheten på fall.

Ica-bossen förberedd på Lidl-intåg

”Vi har jobbat hårt de senaste åren med att förbereda oss”.

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Omstridd delikatess på Stora Coop

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

På nytt jobb
Från Axfood till Gordon

Coop vill fasa ut farligt insektsmedel

Stark sommar för dagligvaruhandeln

All time high för Ica på börsen

Aktien rusar till rekordnivåer.

Viktigaste nyheterna direkt – FK på Messenger

"Läsare hos flera andra medier har uppskattat den här möjligheten".

Carlsberg backar i Europa – kliver fram i Asien

Ökad omsättning men minskad vinst för Zetadisplay

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Tron på framtiden ökar sakta men säkert

Dagligvarugalan
I morgon avslöjas alla finalister till Dagligvarugalan

I morgon klockan 9 den 16 augusti presenteras alla finalister i 20 kategorier i Dagligvarugalan 2019 live på Fri Köpenskaps Facebook.

Så snabbt ökar Ica på nätet

Debatt: Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Minskad försäljning för convenience

Ica sätter nytt hållbarhetsmål

På nytt jobb
Sabis utser affärsområdeschef

Fodi vill expandera – tar in miljoner

Nu når Axfood alla medarbetare

Lanthandeln vann altanstrid

Matpriserna steg under sommaren

Nu kommer panten på brödpåsen

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Tiggeriansökningar i Eskilstuna godkända

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu tar Willys över Coop

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139