23948sdkhjf

”Sänk temperaturen i kylkedjan”

| Av admin | Tipsa redaktionen

Louise Ungerth i en krönika om bäst före-datum och temperaturens betydelse för livsmedlens hållbarhet.

I tv-programmet ”Maträddarna” i höstas smakade Anne Lundberg på mat som gått ut i datum för flera månader sedan. Både bacon och filmjölk smakade bra. Vi i styrelsen för den ideella föreningen Matsvinnet har också ätit riktigt gammal mat. Smör, Bregott, olika såser, grädde, yoghurt, en Felix kyld färdigrätt ”bulgur bowl”, juice med mera. Gott! Förutom en smör- och rapsolja, den var riktigt äcklig.

Läs också: Unika statistiken: Allt fler multipriser

Slutsatsen av dessa högst ovetenskapliga undersökningar är att maten hållit sig fräsch långt efter bäst före datum, och många av förpackningarna hade varit öppnade tidigare. Handlar det om tur? Eller handlar det om att vi inte har följt informationen på förpackningarna att förvara maten i högst +8 grader. Utan att vi har kallare, typ 4 grader i våra kylskåp.

Kallt i kylskåpet har säkert Anne Lundberg också. Hennes kylskåp ser relativt nytt ut i tv-rutan. Då är det förinställt på runt fyra grader vid leverans. Det är de allra flesta kylskåp sedan flera år tillbaka.

Temperaturen är avgörande för livsmedlens hållbarhet. Optimal temperatur är inte +8 grader för så gott som alla livsmedel, utan kallare. Om maten hålls i +4 grader i stället för +8 håller sig de flesta kylda livsmedel nästan dubbelt så länge.

Det har också många handlare förstått. Det sker stora investeringar i dörrar och lock på kyldiskar och investeras i kylanläggningar, bland annat mot bakgrund av F-gasförordningen eftersom köldmedia måste bytas ut till mer miljövänliga. De flesta handlare har lägre temperatur i sina kyldiskar i samband med investeringarna och upptäcker att de samtidigt sparar ordentligt med energi med nyare, effektivare anläggningar och att maten håller sig fräschare.

Läs också: Dags för branschen att våga stå upp

Bäst före-datum på livsmedlen kan förlängas om temperaturen sänks i hela kylkedjan till optimal förvaringstemperatur för varje kategori, och kvaliteten skulle öka. Till exempel så kan salt, nitrit och andra tillsatser minskas i till exempel charkprodukter. Något som är positivt för folkhälsan.

Med sänkt temperatur och utökat bäst före-datum kan troligen matsvinnet minska, både i butikerna och i hemmen.

Livsmedelsindustrin vill sänka temperaturen i kylkedjan, Livsmedelsverket förordar sänkt temperatur, många handlare är positiva och vi konsumenter skulle få äntligen få rätt information på förpackningarna om vilken temperatur som är bäst att förvara livsmedlen i.

Fatta beslut, hela livsmedelsbranschen, om att temperaturen i kylkedjan ska vara, låt säga, +4 grader inom tre år. Gör det bara! Go, go, go!

Louise Ungerth, senior konsult och rådgivare.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Ica-butik har brunnit ned

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Arkiv

Anammas kunder slussas till Coop

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Katrineholm förbjuder tiggeri

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Butikerna hyllar vårbudgeten

Slopar buräggen i emv

Plus

Non food kryper närmare maten

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125