23948sdkhjf

Icas pristagare: ”Vi vill skapa en revolution”

Vertikalodlare och svampodlare vinnare av Icas entreprenörspriser.

Från att skrapa betonggolv till att sälja tusen förpackningar i veckan på 14 månader. Nu har vertikalodlingsföretaget Ljusgårda belönats med Icas entreprenörspris.

– I april kommer vi ut med 2 000 i veckan och i slutet av året kommer vi att ligga på 25 000 förpackningar i veckan. Nästa år pratar vi om 100 000 till 200 000 förpackningar, säger Andreas Wilhelmsson, en av fyra representanter från Ljusgårda i Tibro som under Icas framtidsmöte tog emot priset som Årets lokala hjälte 2019.

Förutom Andreas Wilhelmsson var även Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren på plats i Globens Annexet. Företaget i Tibro har för närvarande totalt åtta anställda. Priset ska de fira med en skördefest.

Ljusgårda är en del av den vertikalodlingstrend som växt i takt med det allt större fokuset på hållbarhet. Företagets affärsidé är att distribuera själva och att det bara tar en natt från skörd till butik – och ändå är salladen inte dyrare. Tibroföretaget har hämtat inspiration från den lokala tillverkningsindustrin och skapat en så effektiv hantering att det bara tar 15 minuter från skörd till packad produkt.

– Vi vill skapa en revolution. Vi gör precis som brödbutikerna och trycker på etiketterna när salladen är skördad , när den klipptes av. Ofta står det när den är packad, inte hur gammal den är, säger Wilhelmsson.

I Tibro förfogar företaget över 7 000 kvadratmeter och räknar med att där komma upp i cirka tusen ton. Fler fabriker planeras.

– Nästa fabrik ligger sannolikt i närområdet, men sedan kan jag tänka mig att vi även lägger produktion i Borlänge, Helsingborg och Stockholm där vi har distributionscentralerna, säger Andreas Wilhelmsson.

Det andra priset, det som Årets hälsoentreprenör 2019, gick till Mahziar Namedanian, som 2015 startade Östgötasvamp. Företaget odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping.

– Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. Ica är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian.

Icas koncernchef Per Strömberg är ordförande för juryn som utsett vinnarna. Förutom äran tilldelas pristagarna 100 000 kronor vardera.

– Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som Icahandlarna. De har ett starkt engagemang för sitt lokalområde och de strävar efter att förbättra folkhälsan på det sätt de kan, säger Per Strömberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094