23948sdkhjf

Icas pristagare: ”Vi vill skapa en revolution”

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Vertikalodlare och svampodlare vinnare av Icas entreprenörspriser.

Från att skrapa betonggolv till att sälja tusen förpackningar i veckan på 14 månader. Nu har vertikalodlingsföretaget Ljusgårda belönats med Icas entreprenörspris.

Läs också: Svamp med extra D-vitamin gör debut

– I april kommer vi ut med 2 000 i veckan och i slutet av året kommer vi att ligga på 25 000 förpackningar i veckan. Nästa år pratar vi om 100 000 till 200 000 förpackningar, säger Andreas Wilhelmsson, en av fyra representanter från Ljusgårda i Tibro som under Icas framtidsmöte tog emot priset som Årets lokala hjälte 2019.

Förutom Andreas Wilhelmsson var även Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren på plats i Globens Annexet. Företaget i Tibro har för närvarande totalt åtta anställda. Priset ska de fira med en skördefest.

Ljusgårda är en del av den vertikalodlingstrend som växt i takt med det allt större fokuset på hållbarhet. Företagets affärsidé är att distribuera själva och att det bara tar en natt från skörd till butik – och ändå är salladen inte dyrare. Tibroföretaget har hämtat inspiration från den lokala tillverkningsindustrin och skapat en så effektiv hantering att det bara tar 15 minuter från skörd till packad produkt.

– Vi vill skapa en revolution. Vi gör precis som brödbutikerna och trycker på etiketterna när salladen är skördad , när den klipptes av. Ofta står det när den är packad, inte hur gammal den är, säger Wilhelmsson.

Läs också: Svampodlare och knäckebrödsbagare nominerade till Ica-pris

I Tibro förfogar företaget över 7 000 kvadratmeter och räknar med att där komma upp i cirka tusen ton. Fler fabriker planeras.

– Nästa fabrik ligger sannolikt i närområdet, men sedan kan jag tänka mig att vi även lägger produktion i Borlänge, Helsingborg och Stockholm där vi har distributionscentralerna, säger Andreas Wilhelmsson.

Det andra priset, det som Årets hälsoentreprenör 2019, gick till Mahziar Namedanian, som 2015 startade Östgötasvamp. Företaget odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping.

– Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. Ica är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian.

Icas koncernchef Per Strömberg är ordförande för juryn som utsett vinnarna. Förutom äran tilldelas pristagarna 100 000 kronor vardera.

– Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som Icahandlarna. De har ett starkt engagemang för sitt lokalområde och de strävar efter att förbättra folkhälsan på det sätt de kan, säger Per Strömberg.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ica-butik har brunnit ned

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Katrineholm förbjuder tiggeri

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Butikerna hyllar vårbudgeten

Slopar buräggen i emv

Plus

Non food kryper närmare maten

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179