23948sdkhjf

Nu kommer halloumin till frysdisken

Halloumin har blivit omåttligt populär i Sverige. Endast Storbritannien köper in mer av den salta, gnissliga osten när man ser på mängd. Fast svenskarnas äter mest per capita och hela 4,5 miljoner kilo importeras årligen.

Familjeföretaget Fontana var först med att importera halloumi till Sverige redan 1984, något grundaren Frixos Papadopolous då rundligt fick förklara för tullen vad det var för något. Nu lanserar de återigen en hallouminyhet och blir de första som börjar sälja osten i frysdisken i form av panerade halloumfries och hallouminuggets.

– Det här är nästa generations halloumi. Vi har utvecklat den här produkten i ungefär två och ett halvt år nu, något som tog lite extra tid då det behövdes helt nya maskiner, men nu är det äntligen klart, säger Corina Papadopolous, vice vd på Fontana, till Fri Köpenskaps systertidning Food Supply i samband med lanseringen.

Halloumifries har funnits på vissa restauranger i några år nu och Corina Papadopolous stötte själv på dem först för tre år sedan på en liten restaurang i London men det var en medarbetare på Fontana som under ett idémöte även föreslog att tillverka nuggets.

Fontana var som sagt först ut med halloumin och var även den första producenten av ekologisk halloumi och förutom en liten produktion av filodeg är det här det mer än 40 år gamla företagets första stora satsning i frysen.

Eftersom halloumi är ett skyddat varumärke betonar Fontana att det inte handlar om en generiskt tillverkad ostmassa, utan äkta cypriotisk halloumi tillverkad på Cypern.

Båda produkterna kommer att lanseras under vecka 19 på Ica och Bergendahls, och kommer först och främst hamna bredvid mozzarellasticksen i frysdisken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.536