23948sdkhjf

Midsona köper företag för 600 miljoner

Nytt uppköp ingår i strategin för att bli ledande i Europa.

Midsona, som i maj höjde sitt tillväxtmål till 15 procent, fortsätter att växa genom uppköp. Det svenska bolaget, som säljer hälsoprodukter, köper det fransk-spanska bolaget Alimentation Santé, en aktör inom ekologiska och växtbaserade livsmedel, för 57,5 miljoner euro, motsvarande 604 miljoner kronor på skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande där vd Peter Åsberg framhåller att Midsona satsar på att bli ledande i Europa.

– Vi skapar i nu en ny plattform i södra Europa precis som vi först skapat en plattform i Norden och sedan i Dach-regionen. Det har varit en del av vår strategi att göra den här typen av plattformsförvärv och sedan komplettera dem med lite mindre tilläggsförvärv. Den delen av strategin är väldigt tydlig, säger Midsonas vd Peter Åsberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Frankrike är, enligt Peter Åsberg, den tredje största marknaden i världen och den näst största marknaden i Europa inom ekologiska livsmedel. Dessutom växer marknaderna för ekologiska livsmedel både i Frankrike och i Spanien.

– Det är väldigt fina marginaler i de här bolagen och inte minst inom de här växtbaserade köttalternativen, säger Peter Åsberg.

Exklusive eventuella transaktionskostnader skulle köpeskillingen motsvara en Enterprise Value-multipel på cirka 11,5 gånger ebitda-resultatet för innevarande år och en multipel på cirka 8,2 gånger inklusive synergier. Synergierna förväntas realiseras inom produktion, inköp och korsförsäljning.

Förvärvet finansieras genom ett brygglån och Midsona avser att göra en företrädesemission motsvarande upp till 600 miljoner kronor senare i år. Midsonas största aktieägare, Stena Adactum, har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel i emissionen.

Alimentation Santé förväntas under 2019 uppnå en omsättning på cirka 40 miljoner euro, motsvarande 420 miljoner kronor, med ett justerat ebitda-resultat på cirka 5 miljoner euro, cirka 53 miljoner kronor.

Midsona förväntar sig synergier med en årlig effekt på cirka 2 miljoner euro, motsvarande 21 miljoner kronor, som ska vara fullt realiserade under 2021.

I början av det fjärde kvartalet beräknas förvärvet kunna slutföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11