23948sdkhjf

Egenutvecklad fiskuppfödning i kretslopp

Johan Ljungqvist, marinbiolog och Mikael Olenmark Dessalles, civilingenjör, på Gårdsfisk föder upp fisk i ladugården i ett integrerat lant- och vattenbruk.

Johan Ljungqvist, marinbiolog och Mikael Olenmark Dessalles, civilingenjör, på Gårdsfisk föder upp fisk i ladugården i ett integrerat lant- och vattenbruk där man tar tillvara gödseln direkt för odling. Fisken föds upp i bassänger inomhus och är som vilket annat lantbruksdjur som helst. Tekniken är ny och egenutvecklad och har drivits av visionen om att producera världens mest hållbara fisk och förändra svensk livsmedelsproduktion i grunden. Fisken är märkt med Från Sverige.

Svenskmärkning vill passa på att sätta Från Sverige-märket i ett sammanhang under Dagligvarugalan med bland annat Gårdsfisk. 

– De många butiksmedarbetarna som är på galan tror jag alla känner igen ursprungsmärket Från Sverige, säger Svenskmärknings Maria Forshufvud. 

Gårdsfisk står för den rökta Clariasfilén i förrätten på Dagligvarugalan. Det är en av fiskarterna som föds upp inomhus på en gård, av Johan Ljungqvist och Mikael Olenmark Dessalles.

Hur smakar fisken? 

– Det är en egen variant som kan ätas på helt olika sätt, inte minst som rökt. Både naturell och med olika kryddor. Clarias är mild i smaken och kan liknas vid sik, ål eller makrill. Fetthalten är på cirka 8 procent och den röks av Blomlöfs Rökeri.

Den färska fisken klarar högre temperatur och längre tillagning, över 70 grader, och konsistensen är ganska nära kött, vilket gör Clarias till en fantastisk grillfisk. Dessutom kan man göra en fiskfärs som ersättning för köttfärs. Rosmarin och timjan passar därför bättre till Clarias än mer traditionella fiskkryddor.

Varför har ni valt att föda upp Clarias och Rödstrimma?

– Båda är väldigt stora globalt. Eftertraktade i Asien och USA. De har hög kvalitet och kan äta vegetabiliskt foder, vilket gör det möjligt att ta fram ett svenskt foder. Det behövs varken mediciner eller antibiotika och fisken har effektiv foderomvandling.

Rödstrimma har en vit filé och påminner om torsk, abborre eller gös, enligt uppfödaren. All fisk är märkt med Äkta vara, Från Sverige och Svenskt sigill.

I hur många butiker finns fisken?

– Kring jul fanns den rökta Clariasen i 300 butiker över hela landet. 

Vad är svårast med nya fisksorter i disken?

– Fisken är inte fullt känd av konsumenterna vilket kräver att butikerna har duktig och engagerad personal och vet varför man ska äta Gårdsfiskar. Provsmakning underlättar försäljningen och när vi är ute i butik köper 30-35 procent fisken.

Gårdsfisk har erbjudit provmatlagning för näraliggande butiker och kommer att fortsätta med att utbilda både butiker och konsumenter kring hållbar fiskuppfödning.

Hur tas fisken emot i butikerna?

– Det är lätt att sälja in hållbar fisk men det krävs att konsumenten provsmakar eller får information om produkten för att den ska vandra ut genom kassan.

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081