23948sdkhjf

Efter pilottesterna: Här rullar Coop ut e-handelsskåpen

Flera skåp ska upp innan årsskiftet – därefter ökas takten.

Fri Köpenskap har vid flera tillfällen berättat om de e-handelsskåp som Coop under våren och sommaren pilottestat hos Stora Coop Varberg, Stora Coop Kungsbacka samt en tillfällig säsongssatsning på Sandhamn i Stockholms skärgård. Nu är testerna färdiga och analyserade.

– Pilottestet har fungerat väldigt väl både utifrån kund- och driftsperspektiv. Efter att ha analyserat omkring 300 svarsenkäter kan vi konstatera att kunderna särskilt uppskattade flexibiliteten, säger Niklas Zeitlin, operativ chef för Coop Online till Fri Köpenskap. 

Utifrån kundintresse och volymförsäljning kan Coop också konstatera att skåpen blir en självklar del i Hämta-konceptet. Utrullningen påbörjas redan i oktober och de två butiker som får skåpen härnäst blir Stora Coop i Märsta och Stora Coop i Enköping. Därefter planeras ytterligare tre innan årsskiftet.

Skåpen som levereras av Strongpoint öppnas av kunderna via mobiltelefonen och har totalt 39 fack. 27 kylda och 12 frysta. 3 kassar ryms i varje fack.

– I Märsta och Enköping kommer skåpen att stå utmed butiksfasaden men på sikt ser vi förstås jättespännande lösningar kring knutpunkter som dagis, tunnelbanestationer med mera, konstaterar Niklas Zeitlin.

Det tillfälliga säsongstestet Sandhamn under sommaren slog också väl ut med fullproppade skåp nästan varje dag. Därmed utesluts inte en expansion i skärgården och på liknande platser under sommaren 2020.

Man kan absolut säga att vi har fått blodad tand att testa något ytterligare, säger Niklas Zeitlin.

E-handelsskåpen är en del i Hämta-konceptet och Coops ambition är att ha 70-80 olika typer av lösningar på plats i butikerna innan årsskiftet. Därefter är planen att öka takten under 2020. Förutom skåpen finns drive through-koncept och andra avhämtningslösningar.

Jag skulle tippa att e-handelsskåpen kommer att stå för ungefär en tredjedel av de Hämta-lösningar vi rullar ut under 2020, berättar Niklas Zeitlin.

Och kommer det att bli fler än årets 70-80 Hämta-lösningar under 2020?

Absolut, 2019 har bara varit ett uppstartsår för att sedan eskalera utrullningen av Hämta-konceptet under 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172