23948sdkhjf

Hjärtat tynger Icagruppen

Icagruppen redovisar stabila siffror i dagens delårsrapport, men resultatet sänks av Apotek Hjärtat som haft stora problem med sitt nya automatlager.

Icagruppen redovisar en omsättning på 29 818 miljoner kronor för årets tredje kvartal, att jämföra med 28 846 miljoner kronor för samma period förra året, en ökning med 3,4 procent.

Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster var 1 599 miljoner kronor (1 499). Omräknat enligt den nya redovisningsstandarden IFRS 16, var förra årets rörelseresultat 1 549 miljoner kronor.

– Vi kan i dag rapportera ännu ett bra kvartal med genomgående stabil resultatutveckling. Undantaget är Apotek Hjärtat där försäljning och resultat i kvartalet dessvärre påverkats negativt av de störningar vi haft under uppstarten av det automatiserade lagret i Norrköping, säger Icagruppens koncern-vd Per Strömberg i en rapportkommentar.

Han utvecklar det vidare:

– Apotek Hjärtat har, som vi flaggade för i förra rapporten, haft en rad störningar under sommaren i det nya automatiserade lagret utanför Norrköping. Det har inneburit en kraftigt negativ påverkan på både försäljning och rörelseresultatet i kvartalet. Mycket arbete har de senaste månaderna lagts ner för att komma till rätta med problemen, så att vi kan nå de effektiviseringsvinster som den nya anläggningen långsiktigt ska leverera. Vi bedömer att det värsta är bakom oss och att de negativa effekterna kommer att bli väsentligt lägre i årets sista kvartal.

För de tre första kvartalen ökade koncernens omsättning med 3,7 procent till 88 445 miljoner kronor (85 285). Det justerade rörelseresultatet ökade till 4 089 miljoner kronor (3 512). Omräknat enligt IFRS 16 var förra årets rörelseresultat 3 631 miljoner kronor.

– En spännande nyhet som vi annonserade i september är att Icabanken har skrivit avtal om att tillsammans med fyra långsiktiga och starka partners starta ett nytt hypoteksbolag, för att erbjuda bolån i den svenska marknaden. Ett framtidsprojekt, som stärker vår position på bankmarknaden och ger oss ökade möjligheter att skapa intressanta helhetslösningar för våra kunder, avslutar Per Strömberg.

Läs mer i morgondagens papperstidning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157