23948sdkhjf

”För tråkig matservering i butikerna”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Lennart Wallander i en krönika om att svenska handlare har mycket att lära från utländska ”grocerants”.

När det nu har blivit allt mer självklart att varje större nyöppnad svensk butik ska ha en egen servering tänker jag att det måste få en chans. Jag knatar ner till min mataffär för att proväta en lunch.

Läs också: Välkommen till den nya mathandeln: restaumarts, delifiering och farmologi

Precis bakom entrén finns ett 20-tal sittplatser, allt är nytt och rent, salladsbaren är fräsch och välfylld, det finns ett antal kantiner med vällagad mat och det går till och med att få ett glas rött för 79 kronor. Men jag vet inte …

För att helt och fullt leva upp till fördomarna som en bortskämd, världsfrånvänd och överviktig reklamare undrar jag: Är det inte höjden av deppighet att sitta bakom entrén i en matbutik och äta sin lunch? Eller än värre: sin middag?

Det måste gå att göra bättre. För att vara behjälplig så bjuder jag på ett antal tips om matbutiker där jag gärna skulle luncha med mina dryga och fisförnäma vänner.

Whole Foods Market har i flertalet butiker skapat en restaurangmiljö där man faktiskt vill sitta och äta. Deras butik i Kensington har en övervåning inredd som en food hall, där de dels driver ett antal serveringar själva, dels tar in restaurangnamn som hipsterkedjan Bone Daddies som slevar ut stans bästa ramen.

Läs också: Hur fri är Icahandlaren egentligen?

Byt sida på London och besök Waitrose i Canary Wharf. De har en Steak & Oyster Bar där man faktiskt lagar mat på beställning, som på en restaurang.

Även Daylesford Organic med fem butiker lyckas attrahera brittiska hemmafruar som har för mycket tid och pengar med menyer som exempel ”Flat iron lemon and thyme chicken, romanesco sauce and almonds” och ta 20 pund för det. Potatis är 4,5 pund extra.

Lyfter man blicken från de stora kedjorna är kreativiteten än större. För Sourced Markets olika enheter är konceptet ”a massive shop – deli – bar – off-licence”, där man gärna startar dagen med nylagad Ägg Florentine.

För att förta eventuell kritik att det enbart är brittiska exempel adderar jag Citarella Gourmet Market med ett tiotal enheter i New York och Connecticut där en fiskmeny serveras i en saluhall. Som på Boquerian i Barcelona, nästan.

Läs också: Dags att bygga en hållbar tillväxtmotor

Och när vi ändå är inne på det spanska, missa inte nyöppnade Little Spain, en yta på 3 500 kvadratmeter vid Hudson Yards i New York som blandar matbutik, restaurangtorg, ostdisk och slaktare. Som på Boquerian i Barcelona, fast bättre.

Tillbaka till Sverige. Jag förstår att handlarna till de nya matbutikerna har snappat att vi alltmer söker hjälp med måltiderna. Enligt vår undersökning Matrapporten 2019 är detta tydligare ju längre ner i åldrarna man går.

Jag inser att handlarna förstått att det ligger i tiden att skapa en ”grocerant” (hybrid mellan grocery store och restaurant) som trenden heter. Men jag förstår inte varför det måste bli så tråkigt. Här har ni chansen att ta tillbaka en flisa av måltidskronan som restaurangerna snott åt sig, gör det bästa av det!

Vill ni diskutera det så kan vi prata om det över en lunch. Men inte hos er.

Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Matsmarts sajt kraschade när Paolos-produkterna släpptes: "Aldrig varit med om något liknande"

Försäljningen slog rekord och varorna såldes slut.

Debatt
Ny Icareplik: ”Att Icahandlarna är fria företagare är ett faktum”

Lidls tolfte butik i kommunen är igång

Dagligvarugalan
Sveriges tio bästa matbutiker – enligt Årets butik-juryn

Lisa Schuman: ”Nivån är hög med butiker från hela vårt avlånga land”

Nästan alla har ändrat sitt köpbeteende under krisen

Nyhetsbrev

Arkiv

Debatt
"Franska livsmedelskedjor tar större ansvar för kycklingarnas välfärd än de svenska"

Här planerar Coop en ny butik

Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen.

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

Orkla köper Havrefras

Ny Willys-butik – 3 800 kvadratmeter

På nytt jobb
Nya handlare till förbundets styrelse

Plus

Matpriskollen: Ica fortsätter bromsa kampanjer

Personalen i Netto-butik uppsagd

Förhandlingar om butiken pågår.

Nu avgörs miljardstriden om vegetariskt

Ytterligare fem Netto hos Coop Väst ställs om – 18 på tur

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Mathem dubblar i Göteborg

Mat och apoteksvaror i samma påse

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

Ica-butiken som maxar Paolos-produkter: ”Beställt in massor”

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

Då öppnar Lidl:s nya stolthet

Plus

Sveriges största Maxi öppnar nya restaurangen: ”Fräck och fräsig”

Krönika
Välkommen till den nya mathandeln: restaumarts, delifiering och farmologi

På nytt jobb
Hon blir ny CFO på Linas Matkasse

Svensk Handel: Riv upp plastpåseskatten – underlaget felaktigt

Cibus i ny affär om dagligvarufastigheter

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för svensk torsk

Skarpnäcksbutiken öppnade upp kundvarvet

På nytt jobb
Han tar klivet upp som vd för HL Display

Litet kaffeföretag vände under corona – stort avtal med Lidl

Pricer får stororder

Atrias grillar på finska bibliotek

På nytt jobb
Förstagångshandlare tar över Sörmlandsbutik

På nytt jobb
Han är ny i Svenskmärknings styrelse

Polacker vilseledda av felmärkt gurka

Se alla Företagens egna nyheter

Unboxing – Är din förpackning värd att packa upp?

Ny katalog: försändelseemballage till din webbshop

Paptic: Ett hållbart pappersemballage med plastens fördelar

E-handel: Varumärkesförpackningar ökar försäljningen

Ny katalog: Emballage och inslagning för butik och webbshop

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experien...

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Sänd till en kollega

0.204