23948sdkhjf

”För tråkig matservering i butikerna”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Lennart Wallander i en krönika om att svenska handlare har mycket att lära från utländska ”grocerants”.

När det nu har blivit allt mer självklart att varje större nyöppnad svensk butik ska ha en egen servering tänker jag att det måste få en chans. Jag knatar ner till min mataffär för att proväta en lunch.

Läs också: ”Vi måste göra branschen het igen”

Precis bakom entrén finns ett 20-tal sittplatser, allt är nytt och rent, salladsbaren är fräsch och välfylld, det finns ett antal kantiner med vällagad mat och det går till och med att få ett glas rött för 79 kronor. Men jag vet inte …

För att helt och fullt leva upp till fördomarna som en bortskämd, världsfrånvänd och överviktig reklamare undrar jag: Är det inte höjden av deppighet att sitta bakom entrén i en matbutik och äta sin lunch? Eller än värre: sin middag?

Det måste gå att göra bättre. För att vara behjälplig så bjuder jag på ett antal tips om matbutiker där jag gärna skulle luncha med mina dryga och fisförnäma vänner.

Whole Foods Market har i flertalet butiker skapat en restaurangmiljö där man faktiskt vill sitta och äta. Deras butik i Kensington har en övervåning inredd som en food hall, där de dels driver ett antal serveringar själva, dels tar in restaurangnamn som hipsterkedjan Bone Daddies som slevar ut stans bästa ramen.

Läs också: ”Polisens rånreklam skadar butikerna”

Byt sida på London och besök Waitrose i Canary Wharf. De har en Steak & Oyster Bar där man faktiskt lagar mat på beställning, som på en restaurang.

Även Daylesford Organic med fem butiker lyckas attrahera brittiska hemmafruar som har för mycket tid och pengar med menyer som exempel ”Flat iron lemon and thyme chicken, romanesco sauce and almonds” och ta 20 pund för det. Potatis är 4,5 pund extra.

Lyfter man blicken från de stora kedjorna är kreativiteten än större. För Sourced Markets olika enheter är konceptet ”a massive shop – deli – bar – off-licence”, där man gärna startar dagen med nylagad Ägg Florentine.

För att förta eventuell kritik att det enbart är brittiska exempel adderar jag Citarella Gourmet Market med ett tiotal enheter i New York och Connecticut där en fiskmeny serveras i en saluhall. Som på Boquerian i Barcelona, nästan.

Läs också: ”Vi ska vara lokala världsmästare”

Och när vi ändå är inne på det spanska, missa inte nyöppnade Little Spain, en yta på 3 500 kvadratmeter vid Hudson Yards i New York som blandar matbutik, restaurangtorg, ostdisk och slaktare. Som på Boquerian i Barcelona, fast bättre.

Tillbaka till Sverige. Jag förstår att handlarna till de nya matbutikerna har snappat att vi alltmer söker hjälp med måltiderna. Enligt vår undersökning Matrapporten 2019 är detta tydligare ju längre ner i åldrarna man går.

Jag inser att handlarna förstått att det ligger i tiden att skapa en ”grocerant” (hybrid mellan grocery store och restaurant) som trenden heter. Men jag förstår inte varför det måste bli så tråkigt. Här har ni chansen att ta tillbaka en flisa av måltidskronan som restaurangerna snott åt sig, gör det bästa av det!

Vill ni diskutera det så kan vi prata om det över en lunch. Men inte hos er.

Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Coop slår tillbaka mot Ica: ”Vi tar marknadsandelar”

Efter rånen – Willys i Vivalla stängs redan i veckan

Rånvågen har påskyndat beslutet.

Matpriskollen granskar Stora Coops prisgaranti – nio av tio varor dyrare än hos Willys

Butiken svarade på rån – med "rånarpriser"

Chefen har ordet
”Vi är inne i e-handelns decennium”

Nyhetsbrev

Hallå där Karin Brynell!

Arkiv

Nu ökar utbudet på MSC-märkt svensk fisk

Säljer Icabutiken efter 19 år

Här tryggas Icabutikens framtid

150 Hemköp- och Tempobutiker byter till avfallspåsar

Satsar på papperspåsar i frukt och grönt.

Förbud mot kontantfria butiker i New York

Nästa fem Netto som blir Coop

Krismöte efter fiskestopp i Östersjön

Plus

Dagligvarugalan
Så ökade Årets dryckesbutik med 65 procent

Ica Nära Stabby i Uppsala bytte strategi – nu finns mat och dryck sida vid sida.

3

Kunder och handlare rasar över Icas nya bonussystem

Picadeli lanserar "Picabowl"

Rekordförtroende för livsmedelsbranschen

Krönika
”Därför flyger för få produktnyheter”

City Gross lägger småbutikerna på is

Kyrkor startar egen matbutik

Klart för ny Ica – öppnar 2022

Ica har gjort klart med en ny Ica Nära på 900 kvadratmeter.

Ica lägger ned Supermarket-butik

Premiär för ny Stora Coop med 40 meter delikatess: ”Något utöver det vanliga”

Ica sponsrar Food Tech 2020

Sainsburys vd lämnar efter fusionsnederlag

Barn gör frätbomber – Coop plockar bort produkt från hyllan

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Satsar på arbetsmiljön i kassan

På nytt jobb
Maxi-butik i stor omorganisation – utser ny butikschef

City Gross satsar på hälsa

På nytt jobb
Han blir hållbarhetsansvarig på SVDH

Banbrytande chefredaktör avliden

Papper på prästosten ersätter plasten

Axfood vill bli större i Linköping

Krönika
”Vi måste göra branschen het igen”

På nytt jobb
Hon blir hållbarhetsansvarig på Ica Fastigheter

Se alla Företagens egna nyheter

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Nu lanserar vi vår bärbara betal/kassaterminal PAX E600 med intergrerad 8 t...

Äntligen lanseras den första betalterminalen med integrerad Androidenhet av...

Sänd till en kollega

0.172