23948sdkhjf

Coca-Cola först i världen med 100 procent återvunnen plast

Coca-Cola i Sverige blir först i världen med att använda 100 procent återvunnen plast för alla sina PET-flaskor. Det framkom under en pressträff vid Coca-Colas produktionsanläggning i Jordbro under tisdagen.

– Vi är ett stort företag som kan göra skillnad och vi ska göra skillnad, sa Sofia Eliasson Morsink, vd på Coca-Cola European Partners, under pressträffen.

Omställningen som startar i början av första kvartalet år 2020 innebär att förbrukningen av nytillverkad plast minskar med 3 500 ton per år, vilket innebär en minskning av CO2-utsläpp med 25 procent om året.

I Västeuropa har målsättningen för återanvänd plast varit att gå från 31 procents användning i dag till 50 procent 2025. Ett mål som enligt prognoserna kommer att uppnås redan 2023, för att sedan sikta på 100 procent i framtiden, något som Coca-Cola Sverige alltså redan nu kommer att uppnå. Omställningen kommer dock att kräva resurser.

– Det blir stora kostnader men det är rätt tillfälle och rätt sak att göra, säger Sofia Eliasson Morsink.

Med på pressträffen var även näringsminister Ibrahim Baylan.

– Jag välkomnar såna här initiativ där man tar nästa steg, inte för att man måste, utan för att man vill det, säger han.

Coca-Cola globalt har tidigare fått kritik för att vara den enskilt största nedskräparen av plast enligt en undersökning gjord av Break from plastic som tidningen The Intercept skrivit om. Men företaget var även först med att tillverka en flaska gjord på återhämtad plast från havet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078