23948sdkhjf

Rimi Baltic i nytt avtal med foodtechbolag – alla butiker omfattas

Ska bekämpa matsvinnet tillsammans med Whywaste.

Ica Gruppens baltiska verksamhet Rimi Baltic har slutit ett centralavtal med foodtech-bolaget Whywaste som gäller samtliga butiker i Estland, Lettland och Litauen.

Avtalet omfattar ett toppmodernt digitalt system, Semafor, som underlättar för butikerna att hålla koll på produkternas bäst före datum. Butikerna får larm när en produkt närmar sig utgångsdatum och därmed kan den räddas innan den blir dålig.

En av de stora orsakerna till att matsvinn uppstår i butik är att produkter hinner passera utgångsdatum innan de säljs. Butiken får dagliga påminnelser om de varor som riskerar att passera detta datum och då kan butikspersonal sätta in nödvändiga åtgärder för att få produkten såld, såsom att sänka priset, kommenterar Sebastian Höglin Thordén, en av Whywastes grundare.

I Sverige samarbetar Whywaste bland andra med City Gross, Coop, Ica, Hemköp, Östenssons och Eataly. Enligt Whywaste kan matsvinnet minskas upp till 40 procent och innebära upp till 50 procents tidsbesparing i personalen när det gäller att leta efter varor med kort datum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081