23948sdkhjf

Lidls nya centrallager nu i full drift – ska säkra långsiktiga 300-butikersplanen

Lagret kan hantera 70-100 butiker och är byggt för att svälla.

Den 16 oktober började Lidl ta emot varor till det nya lagret i Örebro. I går fick 39 av regionens butiker de första leveranserna och därmed är lagret i full drift.

– Vi börjar med dessa butiker och sedan kommer vi successivt att bygga på antalet butiker. I slutet på februari tror jag att vi kommer att ligga på runt 60 butiker, berättar regiondirektören Thomas Andersson för Fri Köpenskap.

Lagret har en kapacitet att serva mellan 70-100 butiker men är också byggd för att svälla.

– Det finns möjlighet att enkelt bygga ut om behovet skulle finnas om säg 5-10 år. Utökar vi ytan med runt 20 procent borde vi klara av att kunna förse ungefär ytterligare 14-20 butiker, konstaterar Thomas Andersson.

Lagret har 41 000 kvadratmeter golvyta och ytterligare 10 000 kvadrat på andra plan. Med administration inkluderat ligger alltså totalytan på runt 50 000 kvadratmeter. Färskt bröd och dagstidningar går direkt från leverantör till butik men i övrigt hanterar lagret hela spannet från färskvaror till special.

Lidl har öppnat sin sista butik för i år men behöver öppna ytterligare åtta butiker under nästa år för att nå målet om 200 butiker innan 2020 års slut. På längre sikt ligger Lidls mål på 300 butiker i landet och det nya lagret blir en avgörande faktor för att nå det målet.

– Det här är en del av vår expansionsstrategi. I och med att vi öppnar i Örebro så frigör vi också kapacitet i våra lager i Halmstad och Rosersberg.

Hinner ni nå 200 butiker innan sommaren?

– Nu kommer ju en svensk vinter så vi får se, men någon gång under 2020 känner vi oss trygga med att lova. 

Varuförsörjningen delas upp bland lagren där Halmstad förser den södra delens butiker och distriktet för Örebro-lagret börjar strax norr om Göteborg och fortsätter längs inlandet uppåt. Lagret i Rosersberg norr om Stockholm levererar till Stockholmsområdet liksom kuststräckan norröver. 

Finns det planer på att bredda gränshandeln med det nya lagret?

– Vi har en butik i Charlottenberg men sedan får vi se vad som händer. I och med att vi öppnar i Örebro så blir det ju närmare till den delen av Sverige men Örebro är ett fantastiskt logistiknav på flera sätt med 70 procent av befolkningen inom 30 mil. Dessutom finns det goda tågförbindelser, berättar Thomas Andersson.

Hur ser det ut med tekniken i lagret?

– Det finns många olika tekniska lösningar och hjälpmedel som exempelvis automatiska pallhissar och olika system för inlagring och plocksystem. Det är ett väldigt modernt lager med mycket teknik men inget robotplock. Vi har provat många olika system i olika länder men här i Sverige har vi kommit fram till att den här lösningen passar bäst. I Sverige hanterar vi exempelvis mycket färskvaror och det är en balansgång mellan att erbjuda så bra service som möjligt samtidigt som det givetvis ska löna sig, konstaterar Thomas Andersson.

Är lagret förberett för e-handel?

– Nej, det här är ett vanligt lager som kommer att fokusera på att drifta vanliga butiker.

Lagerchef i Örebro blir Mikael Holmberg som har jobbat hos Lidl sedan 2006. Bland annat som butikschef och därefter som avdelningschef på lagret i Eskilstuna samt en period som distriktschef. Hans första fokus handlar om att få ihop teamet.

– Det är en hektisk tid eftersom vi precis gått live. Det är väldigt många nya medarbetare så mycket av hans fokus kommer att handla om att se till att alla medarbetare får det stöd och den hjälp de behöver för att komma på banan.

Mikael Holmberg är lagerchef i det nya lagret i Örebro.

Fakta Lidls centrallager i Örebro

  • Lagerchef Mikael Holmberg
  • Regiondirektör Thomas Andersson
  • Lidls modernaste i Europa
  • 36 200 pallplatser
  • 24 500 pall in/månad
  • 28 000 pall/månad
  • Takhöjd på 18,5 meter
  • Kapacitet att serva 70-100 butiker
  • 130 anställda på lagret eller omkring 200 om man räknar in sälj, administration, ekonomi, supply chain med mera. Totalt i regionen har Lidl omkring 1 000 medarbetare.
  • 50 000 kvadrat (det största lagret som tagits i drift under 2019 i Sverige), motsvarar 5 hektar, 9,2 fotbollsplaner, 40 olympiska simbassänger eller 3333 friggebodar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093