23948sdkhjf

Replik om livsmedelskontrollen: Vi måste vänta in EU

I en replik på Karin Brynells Chefen har ordet-krönika "Frustrationen växer kring livsmedelskontrollen" skriver Pertti Nordman, områdeschef på Livsmedelsverket, att verket måste vänta in en kommande gemensam vägledning från EU.

Det är olyckligt att den nya modellen för riskklassning av livsmedelsanläggningar måste dröja. Men att skynda på när inte alla delar finns på plats kan i slutändan stå samhället dyrt. I avvaktan på en ny EU-vägledning om hur rapporteringen av ländernas kontroll ska gå till framöver väljer Livsmedelsverket därför att fortsätta använda det fullt fungerande system för riskklassning som finns i dag.

I en krönika i Fri köpenskap uttrycker Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, frustration över att Livsmedelsverkets arbete med en ny modell för riskklassning av livsmedelsanläggningar drar ut på tiden. Att livsmedelskontrollen är riskbaserad innebär att livsmedelsproduktion som av olika skäl kan innebära risker för konsumenter prioriteras i kontrollen. Vi förstår därför frustrationen och vill gärna förklara några orsaker till att det just nu är nödvändigt att skynda långsamt.

Den viktigaste orsaken, som i det längre perspektivet påverkar alla myndigheter inom den offentliga livsmedelskontrollen, är att Livsmedelsverket väntar in en EU-gemensam vägledning om hur rapporteringen av ländernas kontroll till EU ska gå till. Vägledningen ska vara färdig 2020.

Detta nya sätt att rapportera kontrollen innebär omfattande administrativt arbete för många myndigheter. Det gäller bland annat ny klassning av samtliga livsmedelsföretag. Men det innebär också omfattande och kostsamma förändringar av system hos myndigheterna när data ska synkroniseras för att leverera de uppgifter som efterfrågas.

Att i det läget – när alla delar som behövs för att använda riskklassificeringsmodellen inte finns på plats – införa ett nytt system och starta arbeten som därefter kanske måste göras om kan kosta samhället stora pengar. Och det är därför Livsmedelsverket väljer att fortsätta använda det fullt fungerande systemet som finns i dag.

Att ta fram den nya modellen för riskklassningen är ett mycket angeläget arbete för Livsmedelsverket och arbetet ska vara klart 2021. Därefter ska den omsättas i praktiken på alla myndigheter inom den offentliga livsmedelskontrollen.

Pertti Nordman, chef för Område styrning och vägledning på Livsmedelsverket

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125