23948sdkhjf

Coop Björna ett svartbygge – får böta 347 000

Coop Nords vd struntade medvetet i att invänta bygglov.

I dag invigs Coop Björna – bara fem månader efter branden i somaras. Men glädjen grumlas av att den nya butiken är ett svartbygge som kommer att kosta Coop Nord 347 000 kronor i böter.

– Jag tar på mig skulden, säger Thomas Johansson, vd på Coop Nord, till Örnsköldsvik Allehanda.

Det har gått rekordsnabbt för Coop Nord att bygga en ny butik i Björna efter branden den 14 juli, då den gamla butiken totalförstördes. För snabbt har det nu visat sig. Åtminstone i förhållande till de bygglovsregler som gäller. I stället för att följa reglerna beordrade Thomas Johansson byggstart av den nya butiken redan dagen efter att markköpet i Björna blev klart i början på september.

– Jag är mycket väl medveten om att det finns spelregler att förhålla sig till. Vi ansökte tidigt om bygglov, men hann inte få det innan vi startade bygget. Vi köpte en fastighet som var godkänd för handel, men vi startade för tidigt, säger Johansson.

Visserligen har Coop Nord nu fått sitt bygglov – men det skedde först den här veckan. Kommunens samhällsbyggnadsnämnd har därför beslutat om en sanktionsavgift på 347 000 kronor.

– Jag är inte glad och stolt över att reglerna inte följts. Men jag har agerat i gott syfte för Björnabornas skull. Om hundra år kanske det är glömt. Det landar på mitt bord oavsett på vilket sätt vi blir straffade. I värsta fall får väl de anställda här i Björna komma och hälsa på mig om jag tvingas krypa in, säger Thomas Johansson till Örnsköldsviks Allehanda.

Hur viktigt var det att komma igång så snabbt som möjligt för er?

– Hur viktigt som helst. Nu har det här gått undan på fem månader, men det hade också kunnat dra ut på tiden i upp till 24 månader. Man kan säga att ändamålet helgar medlen, i det här fallet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079