23948sdkhjf

Dubblat glesbygdsstöd i tre år till

Driftstödet till små butiker i sårbara och utsatta glesbygder fördubblades till 70 miljoner kronor per år 2018-19. Nu förlänger regeringen höjningen i tre år till. Stödet kommer att ligga på 70 miljoner per år även 2020-22.

Stödet infördes 2015.

Enligt en unik kartläggning som Fri Köpenskap genomförde i april i år, var det sammanlagt 287 butiker som fick ta del av stödet 2017-18. Under 2018 utbetalades 52 av de 70 beviljade miljonerna.

Inför 2018 ändrades också reglerna så att kravet på lägsta avstånd till närmaste butik sänktes från 15 till 10 kilometer. Det ledde nästan enbart till att fler butiker i södra Sverige fick stöd.

Hade regeringen inte beslutat om den fortsatta höjningen nu innan nyår, hade drygt hundra butiker kunnat bli av med stödpengarna nästa år.

Driftstödet gör stor skillnad för de företagare som driver de allra minsta dagligvarubutikerna i Sveriges gles- och landsbygder. Dessa små butiker fungerar som viktiga servicepunkter och är ofta ombud för exempelvis apotek och Systembolaget samt för post- och betaltjänster, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– En sammanhållen landsbygdspolitik är en prioriterad fråga för regeringen och det särskilda driftstödet är en del av det arbetet. Stödet bidrar konkret till möjligheten att bo, verka och leva i alla delar av landet säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Det särskilda driftstödet bidrar till att uppfylla målet för den regionala tillväxtpolitiken och möjliggör bland annat investeringar som annars riskerar att inte genomföras. Driftstödet kan även användas till olika kompetenshöjande insatser, vilket ytterligare stärker långsiktigheten för de minsta butikerna, enligt regeringen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.082