23948sdkhjf

Kartläggning: Alla butiker med statligt stöd

Fri Köpenskap har i en omfattande undersökning kartlagt alla butiker i landet som fått det särskilda glesbygdsstödet. De nya miljonerna har främst gynnat södra Sverige och Stefan Löfvens uttalande var felaktigt.

Nästan 300 butiker beviljades det särskilda glesbygdsstödet förra året. Det är över hundra butiker fler än året dessförinnan. Orsaken till ökningen är den omstrukturering av regler som regeringen beslutade inför 2018 års stödansökningar.

Läs också: Dubblat glesbygdsstöd i tre år till

2017 låg stödets budget på 35 miljoner kronor och för att kunna klassas som ”särskilt sårbar” och därmed beviljas bidrag fick butiken maximalt omsätta elva miljoner kronor och var tvungen att ligga minst 15 kilometer från närmaste konkurrent.

Inför 2018 gick den rödgröna regeringen in och fördubblade maxtaket till 70 miljoner kronor samtidigt som man sänkte avståndskravet till tio kilometer. Även om detta i praktiken bara tillförde ytterligare 17 miljoner kan Fri Köpenskap avslöja att greppet helt ritat om kartan för glesbygdsstöd. 

I Norrbotten har bara en butik tillkommit tack vare det nya stödet. I Kalmar, Kronoberg, Halland, Blekinge, Jönköping och Skåne har det däremot adderats 38 nya butiker till de 8 som tidigare beviljades stöd.

– Södra Sverige är tydligt överrepresenterade när det gäller de nya stöden och det beror på att avstånden mellan butikerna är kortare, berättar Pär-Ove Bergquist, koordinator på Tillväxtverket.

Enligt Tillväxtverkets egna anteckningar har flera butiker också lagt ned under året vilket visar att statsminister Stefan Löfvens kritiserade uttalande om att Socialdemokraterna stoppat butiksdöden inte stämmer. 

Läs Fri Köpenskaps omfattande granskning där vi går på djupet kring glesbygdsstödet i veckans tidning eller i e-tidningen på nätet. Vi listar och pinpointar alla butikerna och visar vad du själv behöver uppfylla för att söka stödet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078