23948sdkhjf

53-årig epok över – Coop Extra nedlagd: ”Vemod och ilska”

”Jag tycker synd om personalen som pendlat mellan hopp och förtvivlan”.

Sista kapitlet i långbänken kring Coop Extra i Degerfors har nu skrivits. I fredags stängde butiken för gott.

– Det har varit mycket vemod och ilska över kommunens agerande i frågan. Samtidigt har medlemmarna haft en stor förståelse för vårt beslut, säger Klas Olsson, presschef hos Coop Värmland till Fri Köpenskap.

Butiken har lidit av lönsamhetsproblem sedan 2013 och redan 2015 aviserade Coop Värmland att butiken behövde läggas ned om det inte skedde en uppryckning kring torget.

Både fastighetsägaren och Coop Värmland var villiga att investera mellan 9-10 miljoner kronor i en ny butik förutsatt att torget gjordes om med bättre infart och parkeringsmöjligheter. En ny detaljplan togs fram och klubbades.

Vi och fastighetsägaren var klara med hur den nya butiken skulle gestaltas. Men sedan blev det politiskt skifte och den nya kommunstyrelsen förhalade, säger Klas Olsson.

Efter ett uppmärksammat ultimatum och en svängning från kommunen såg det så småningom ut att gå Coops väg. Men kommunen backade och den 19 september tog Coop Värmland slutligen beslutet att skrota planerna och lägga ned butiken.

I fredags såldes den sista varan och därmed är den 53-åriga epoken över.

– Det känns naturligtvis inte bra alls. Vi trodde verkligen på handeln i Degerfors centrum, säger Klas Olsson och fortsätter:

– Framförallt lider vi med personalen som hela tiden skiftat mellan hopp och förtvivlan. Ett klart besked är oftast bättre än att få ett kanske. De fick besked om att politikerna skulle ge med sig, och de har jobbat in i kaklet och vårdat varumärket. Sedan blir det så här.

Totalt sju anställda berörs av nedläggningen. En har fått nytt jobb och en har valt att säga upp sig. Övriga fem anställda kommer att hjälpa till med nedmonteringen av butiken och har erbjudits Coops omställningsprogram.

– Vi tittar också på om vi kan hitta lösningar inom Pekås eller Coop-butiken i Karlskoga, men problemet är att det inte finns några luckor där just nu, berättar Klas Olsson.

Finns det någon chans att ni gör comeback i Degerfors?

Nej, att komma tillbaka till Degerfors centrum ser vi inte som tänkbart inom den närmaste framtiden. När man väl försvunnit är det svårt att slå sig in igen. Marknaden prisar inte direkt centrumhandel i små orter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078