23948sdkhjf

Efter plastskatten – Nära-butik säljer kundkorgar: ”Tog slut direkt”

Ica Nära Ässet krängde 220 kundkorgar på ett dygn.

Förra veckan klubbade regeringen igenom den uppmärksammade punktskatten på plastkassar som från och med maj gör dem tre kronor dyrare.

För Ica Nära Ässet i Forsheda väster om Värnamo öppnades däremot en möjlighet.

– Vi behövde nya kundkorgar till butiken och i torsdags förra veckan var vi därför på besök hos Nordiska plast i Gislaved, berättar handlaren Peter Johansson för Fri Köpenskap.

Där fanns en ny korg, förvisso i plast, men som till 30 procent utgörs av gamla fiskenät och annan återvunnen plast från haven.

– Vi tänkte direkt att det här blir en perfekt Facebook-grej. Vi har gjort många annonser på Facebook där kunderna bokar kaffe, flak med toapapper och sådana saker. Så vi fyllde bilen med de nya korgarna för att testa intresset.

I en inledningsfas kom de över totalt 80 korgar.

– Vi visste ju inte riktigt vad vi kunde förvänta oss men det visade sig vara helrätt. Vi sålde slut på alla direkt, säger han och skrattar.

Han slängde sig på luren och beställde in en hel pall med korgar, totalt 220 stycken.

– Dem sålde vi slut på ett dygn och nu klockan 9 på morgonen lade vi ut möjligheten att boka korgar till de kommande 200 som vi beställt. Omkring 60 är redan bokade, berättar han.

Plastdebatten under förra veckan liksom miljömedvetenheten har gasat på försäljningen – tror han.

– Just att det är återvunnen plast från haven och att plastbärkassen kommer att bli dyrare tror jag har varit starkt bidragande. Alla vill dra sitt strå till stacken. Dessutom är korgen lätt att bära och stadig att ställa i bilen.

I dagsläget kostar korgen 49 kronor, vilket enligt handlaren egentligen är alldeles för billigt.

– Vi har faktiskt valt att ta noll marginal på dem eftersom kunden som köper korgen ofta köper något annat i butiken. Men ifall det fortsätter så här kanske vi får justera priserna, säger han.

Det fanns inga röda korgar? Tankarna går ju till Coop.

Det var den färgen de hade, grönt symboliserar ju också återvinning. Däremot kommer vi att sätta på en klisterlapp med vår egen logga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078