23948sdkhjf

De kan vinna Icas Entreprenörspris

För tredje året delar Ica ut sitt Entreprenörspris som går till entreprenörer som verkar i Icahandlarnas anda. Priset delas ut i två kategorier; Årets lokala hjälte och Årets agtech-entreprenör. Den sista kategorin är ny för i år och går till någon som med innovation och företagande arbetar för att utveckla jordbruket.

Läs också: Ica når första hållbarhetsmål

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor vardera och vinnaren utses genom en öppen omröstning , samt av en jury bestående av Mouna Esmaeilzadeh, hjärnforskare och entreprenör, Icahandlaren Rikard Hillarp från Halmstad, Anna-Karin Hatt, vd LRF, Andreas Wilhelmsson, vd Ljusgårda och vinnare av Icas Entreprenörspris 2019 och Sara Rosengren, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm. Per Strömberg, vd för Icagruppen är juryns ordförande.

– I år delar vi ut Icas Entreprenörspris för tredje gången, och varje gång slås vi av hur många innovativa företagare som finns runt om i Sverige. Icas grund är lokala entreprenörer som driver cirka 1 300 Icabutiker och de har alla ett starkt engagemang för sitt närområde där de verkar. Därför är entreprenörskap viktigt för hela Ica. Våra finalister använder sig av sitt företagande för att förbättra Sverige och det vill vi hylla, säger Per Strömberg i en kommentar.

Vem som vinner priset står klart den 1 april på Icas Framtidsmöte.

Här är samtliga finalister:

Läs också: Ica tappade i butik – vann på nätet

Årets lokala hjälte

Mathias Mattsson, Älvängen, Pogab

Plåtslagaren Mathias Mattsson vill få ungdomar att växa, och samtidigt rekrytera nya medarbetare till en bransch med enorm kompetensbrist. Genom lärlingsprogram och samarbeten med gymnasium och arbetsförmedlingen, samt genom att ta emot nyanlända, har Pogab vuxit till ett företag som idag omsätter 70 miljoner kronor.

Johan Wiklund & Anna-Lena Rippert Wiklund, Jokkmokk, c/o GERD

Läs också: Så mycket ökade Icabutikerna i april

Syskonparet Anna-Lena Rippert Wiklund och Johan Wiklund från Jokkmokk driver världens nordligaste skönhetsfabrik, där de framställer ekologisk hudvård. Care of Gerd tar tillvara på Lapplands naturliga resurser genom att förädla örter och bär till produkter som är bra för både huden och miljön.

Anja Persson, Hammenhög, Gunnarshögs Gård

Tillsammans med sin partner Erik Nilsson driver Anja Persson den populära familjegården Gunnarshögs Gård, som sedan en tid tillbaka producerar kallpressad rapsolja. Familjen ansvarar för hela produktionen som sker på plats – från frö till flaska.

Sylve Dahlbom, Visby, Kränku

Läs också: Debatt: Klimatpåverkan kräver en vilja att förändra vår vardag

I över 40 år har familjen Dahlbom försett både gotlänningar och övriga Sverige med gott te. Allt började 1977 när Sylve Dahlbom och hans fru Anneli grundade Kränku och öppnade verksamhetens första butik i Visby. Sedan dess har familjeföretaget vuxit med både kunder och smaker.

Ludwig Lind, Sälen, Fjälläventyr

Ludwig Lind har gjort Fjälläventyr, som hans farföräldrar startade 1976, till en av Sälens mest besökta destinationsupplevelser. Med sin vision att göra äventyr tillgängligt för alla erbjuder Fjälläventyr i samarbete med andra lokala aktörer helhetsupplevelser för turister från hela världen, året om.

Årets agtech-entreprenör

Läs också: Så mycket ökade Ica och Hjärtat under coronapandemin

Katja Lindvall och Peg Söderberg, Visby, Moving Floor

I mitten av 90-talet funderade Tommy Lindvall kring hur han kunde minska antibiotikaanvändandet bland grisar genom att hålla djuren friskare. Lösningen var att förbättra hygienen med hjälp av rörliga stallgolv. 25 år efter att Tommy först kläckte idén har hans döttrar Katja och Peg introducerat innovationen internationellt.

Robert Schmitt, Lund, Vultus

Går det att minska användningen av konstgödsel med hjälp av AI-teknologi? Den frågan ställde sig studenten Robert Schmitt och snart var företaget Vultus ett faktum. Användningen av kvävegödsel är avgörande för svenskt lantbruk, men mer än hälften av gödslet går till spillo och omvandlas till växthusgaser. Genom att kombinera AI-teknologi med satellitbilder kan Vultus erbjuda lantbrukare skräddarsydda rekommendationer för hur gödslet bäst ska spridas på deras åkrar.

Bo Löfqvist, Vintrie, BoMill

Efter mer än 20 år i lantbruksindustrin valde biokemisten Bo Löfqvist att starta BoMill – ett företag som gör det möjligt att sortera spannmål med mycket hög precision. Tack vare den världsunika tekniken TriQ kan användare kontrollera sammansättningen, strukturen och kvalitén på varje enskild kärna.

Björn Lagerman, Lindesberg, BeeScanning

En app som med hjälp av AI kan upptäcka sjukdomar hos bin, och som kan användas av vem som helst var som helst i världen. Den idén fick en av Sveriges största biodlare, Björn Lagerman, och gick sedan från idé till färdig produkt på bara ett år.

Ellinor Eineren, Linköping, Agricam

Utan relation till vare sig mjölkkor eller lantbrukssektorn, vann studenten Ellinor Eineren kategorin Bästa Affärsidé i Venture Cup 2010 och snart lades konsultplanerna på hyllan. Istället startade hon företaget Agricam, som med en speciell värmekamerateknik detekterar tidiga stadier av juverinflammationer hos mjölkkor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.171