23948sdkhjf

Två sociala butiker slår upp portarna i mars

Invigningsdags för Maträtt i Göteborg och Matmissionen i Järfälla.

Två nya sociala butiker öppnar i mars. Den ena i Jakobsbergs centrum i Järfälla kommun. Den andra i Göteborg.

– Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen öppnar Matmissionen i Jakobsbergs centrum. Vi vet att butiken kommer att göra stor skillnad för människor i utsatthet. Matmissionen är öppen för alla, men medlemmar får handla varor till en tredjedel av vanligt butikspris eller mindre, säger Tove Larsson, butikschef, Stockholms Stadsmission.

Inflyttningen har genomförts och butiken byggs nu för att kunna öppna senare i mars så snart alla tillstånd för att ta in livsmedel är på plats. Öppningen betyder att Matmissionen är tillbaka i Järfälla norr om Stockholm efter att det tillfälliga rivningskontraktet i Veddesta köpcentrum löpte ut i januari 2019.

På fredag invigs Göteborgs första sociala matbutik, Maträtt. Det var där som 35 medarbetare från Willys etableringsgäng i februari ställde upp på sin lediga dag för att jobba gratis med att bygga om inredningen i den nedlagda Icabutiken på Flatås Torg.

– Engagemanget vi har fått uppleva har varit helt oslagbart, berättar Ida-Lina Frisell, butikschef för Maträtt.

Maträtt är en social franchise från Matmissionen i Stockholm med Axfood som medgrundare.

– Vi kommer att ta emot matsvinn från olika grossister och matbutiker runt om i Göteborg. Maträtt kommer ha två olika prisnivåer. En för medlemmar, en för resten av allmänheten. Man kan bli medlem i butiken om man lever i ekonomisk utsatthet eller exempelvis har försörjningsstöd. Som medlem kan man handla i butiken till en tredjedel av priset jämfört med en vanlig butik, förklarar Ida-Lina Frisell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078