23948sdkhjf

”Vi måste gå till handling nu, Anders Svensson”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Food & Friends vd Lennart Wallander föreslår att Ica centralt skapar en ”restaurangportal” för att hjälpa krisande restauranger.

Replikskiftet mellan Food & Friends vd Lennart Wallander och Ica Sveriges vd Anders Svensson inleddes med en krönika av Wallander: ”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”. Anders Svensson svarade: ”Ica prioriterar dialog med restaurangbranschen”.

Här nedan följer Lennart Wallanders senaste replik. 

Hej Anders,

Tack för ditt svar och löfte om att prioritera en fortsatt dialog med restaurangbranschen. Jag tror dock att vi måste lämna fasen att prata och gå till handling, och att det måste ske nu.

Det här är din chans att visa kraften i Icakonceptet med fria handlare. Visa att de inte är fastlåsta i centrala kedjekoncept utan att de har möjlighet att skapa lokala lösningar utifrån hur restaurangutbudet ser ut runt dem. Ett bra exempel är Ica Maxi universitetet i Örebro som säljer mat från sina lokala restauranger. Bra där!

Vad mer? Enligt en rapport från HUI i fredags har en stor ökning skett inom den digitala mathandeln, och de ”har översvämmats med ordrar under den senaste tiden”. Även i den här kanalen behövs samarbeten med restauranger skapas och göras synliga.

Det ni kan göra centralt på Ica är att skapa en ”Ica restaurangportal” där restauranger kan ansluta sin meny till lokala butikers utbud. Här ska restaurangerna naturligtvis profileras med sina namn och koncept för att motivera priset, det är skillnad på ”Köttbullar med brunsås” och ”Restaurang Prinsens hemtrillade köttbullar”.

Restaurangernas mat ska antingen köras hem till kunden med Foodora, Volt, Uber Eats eller med Icas nätleveranser, alternativt levereras till butik för avhämtning med click and collect. Restaurangerna har också en uppgift i detta; med att skapa take awaymat till rimligt pris. det måste även bli en marginal över till Ica i affären.

En del av vad man betalar för på restauranger handlar om inredning, stämning och service, det kan ni glömma i det här. Det ni kan erbjuda är god mat lagad med kunskap och kärlek på råvaror av restaurangklass. Jag är övertygad att många gäster saknar den matupplevelsen i dessa tider, och skulle vara beredda att betala för att få äta den maten i sina hem. I rådande situation skulle det här bli en win-win för båda parter.

Och återigen handlar denna krönika inte uteslutande om Anders Svensson på Ica, utan även vad som görs av Magnus Johansson på COOP, Klas Balkow på Axfood, Håkan Åkerström på Bergendahls samt även Johan Lagercrantz på Mathem och övriga näthandlare av dagligvaror.  

Anders, en vacker dag kommer vi att mötas på ett annat sätt än i var sin hörna av en krönikekolumn. Då ska jag bjuda dig på en fantastisk lunch på en restaurang och tacka för den insats som Ica har gjort och berömma er för att vara ett föredöme för branschen när det behövdes våren 2020.

#stöttarestaurangbranschen

Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coop säljer mer mark på Tullholmen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Ny vd på Dava Foods

Ny dagligvarubutik planeras i sjuvåningshus – 2 200 kvadratmeter

Butiken planeras på Grisbacka i Umeå.

Nyhetsbrev

Ägg och knäckebröd ökar i efterfrågan

Arkiv

Nya problem för Willys butiksplaner i Laholm

Personalen rusar till Handels

Krönika
”Glöm inte att leda med både hjärna och hjärta även i kris”

1

Chefen har ordet
Magnus Johansson: ”Våra system har stått pall i krisen”

Coronaviruset
Nya riktlinjer för hur handeln ska minska smittspridningen

Coronaviruset
De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Så tros påsken påverkas: ”Styr om till mer paketerat”

Coronakrisen tros påverka påskförsäljningen både geografiskt och när det gäller sortimentet. ”Vi styr om mot mer färdigpackat”, säger Icahandlaren Håkan Börjesson.

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Coronaviruset
Nielsen: Så har corona påverkat handeln – och så kan det utvecklas

Hur har försäljningen påverkats av covid-19 och vad händer om myndigheterna tar till ännu skarpare åtgärder? Det har analysföretaget Nielsen undersökt.

Walmart tar tempen på sina anställda

Ica går om Coop i hållbarhetstoppen

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Brist på svensk färs i butikerna

Klart för 3D-butik – en av Lidls största investeringar

Lidl storinvesterar i en unik 3D-butik i Jönköping.

Butik i konkurs i Oxelösund

Plus

Mötet
Matstället à la farmor Greta blir kronan på verket

Marie Söderberg, handlare på Ica Matkassen, vågar lyfta blicken och se framåt.

Fortsatt oro bland producenterna

Coronaviruset
Butikens nya bil fick rutan krossad – skulle leverera mat till riskgrupper

På nytt jobb
Ny HR-direktör på Bergendahls

1 300 ansökningar till Coops lagerterminal

Efter 46 år kan lanthandeln återuppstå

Coronaviruset
Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Coronaviruset
Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Coronaviruset
Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Nu värderas Ica och Axfood högre

Coronaviruset
Flyttar fram Icanders öppning

Maxi-butik bygger om och ut: ”Blir lite som en handelsplats”

Flexibel seniorrabatt – nytt grepp för att rädda äldre

Nettoköpet och e-handeln fick KF:s resultat att rasa

Se alla Företagens egna nyheter

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Sänd till en kollega

0.157