23948sdkhjf

Branscherna som befarar mest påverkan på produktionen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

De här producenterna är mest pessimistiska.

Coronaepidemin har orsakat stor oro på världens marknader och även om det har rått brist på särskilda varugrupper i butikerna på grund av hamstring har det i nuläget inte funnits signaler på att själva produktionen eller varutillflödet kommer att påverkas negativt när det gäller helheten. Frågar man de svenska dagligvaruproducenterna om den omedelbara framtiden är det svårt att säga om det fortsätter så eller inte. Pasta, konserver och bakprodukter ser ut att kunna få problem framöver

DLF har i en undersökning under perioden 18-23 mars frågat 106 företag som säljer dagligvaror till alla Sveriges dagligvarubutiker samt restauranger och storhushåll och som står för merparten av de volymer som säljs på den svenska marknaden om hur de bedömer sin egen produktionskapacitet samt leveransförmåga för de närmaste två veckorna.

– Man kan konstatera att variationen mellan företagens produktionskapacitet och leveransförmåga är stor. I många varugrupper och under rådande förhållanden verkar situationen vara tillfredsställande, samtidigt som situationen är mer ansträngd i viss varukategorier. Det bör noteras att situationen kan förändras snabb varför undersökningens resultat ska tolkas med viss försiktighet, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

Företagen har själv fått välja på en femgradig skala från "mycket sämre" förmåga till "mycket bättre" med "oförändrad" i mitten och även om de flesta håller sig i mitten står några företag ut. Flera företag tror på oförändrad produktionskapacitet samt leveransförmåga, och några företag däribland producenter av färskt matbröd tror till och med på förbättrad förmåga.

Bland de företag där svarande, i olika mängder, svarade att de ansåg att de förväntar sig både minska produktion och leveransförmåga finner man mejeri, kyld färdigmat, flingor, konserver, smaksättning och pasta. Av dessa var 20 procent av pastaproducenterna mycket pessimistiska om produktionen och 20 procent av konservtillverkarna pessimistiska om leveranserna. Allra mest oroade var producenterna av matöverkänslighetsprodukter där hälften trodde på mycket sämre produktionsmöjligheter.

Pappersproducenterna sticker ut i undersökningen där tron på tillverkningen var stor, hälften trodde på något bättre förmåga, samtidigt som hälften av tillverkarna samtidigt trodde på mycket sämre leveransförutsättningar.

I undersökningen tillfrågades även producenterna om sjukskrivningen på deras företag och där framkommer att 44 procent sett en oförändrad sjukskrivning, 42 procent något förhöjd och 10 procent mycket högre än normalt.

– Jag har inte fått några signaler om att sjukskrivningen påverkat produktions- och leveranskapaciteten i någon större omfattning, men detta kan naturligtvis ändras snabbt. De första som svarade på undersökningen gjorde det den 18 mars och situationen kan ha förvärrats under tiden sedan dess, säger Jörgen Friman.

DLF kommer att följa upp med ytterligare en undersökning om leverantörernas bedömning om sina egna förmågor som presenteras i slutet av veckan.

Så många producenter tror på "mycket sämre" produktionskapacitet:

Mejeri: 14 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 9 %

Läs också: Vegoboomen syns i siffrorna
Flingor, müsli och gryn: 13 %
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 17 %
Smaksättning:11 %
Pasta, ris, mos :25 %

Läs också: 2030: Vi blir mer som andra länder
Bak & sötningsprodukter :17 %
Matöverkänslighet: 50 %

Så många producent tror på "mycket sämre" leveranskapacitet:

Mejeri: 6 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 8 %
Flingor, müsli och gryn: 18 %

Läs också: Dagligvaruhandeln växte i oktober
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 20 %
All världens mat 17 %
Pasta, ris, mos: 13 %
Bak & sötningsprodukter: 14 %

Läs också: Restaurangerna fortsätter ta andelar från dagligvaruhandeln
Djur: 25 %
Papper: 50 %

Mer om: DLF
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Coops jättelager läggs på is

Plus

Mötet
"Jag är van att bli lyssnad på"

Icaprofilen Ulf Davidson ser tillbaka på en lyckosam karriär och vill ge tillbaka – både till Ica och till hembygden. Här tipsar har färska handlare.

Så snabbt ökar sjukskrivningarna i butik

Piloten klar: Logistikföretaget släpper unika e-handelsskåp

Coop lägger ned Netto-butik

Netto-butiken i Tidaholm ställs inte om till Coop.

Nyhetsbrev

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Arkiv

Coronaviruset
Trängselansvarig i branschens nya direktiv till butikerna

De tar över "Världens mat"

Ny ordförande för Svenska Retursystem

Ny vd på Dava Foods

Ny dagligvarubutik planeras i sjuvåningshus – 2 200 kvadratmeter

Butiken planeras på Grisbacka i Umeå.

Ägg och knäckebröd ökar i efterfrågan

Nya problem för Willys butiksplaner i Laholm

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Personalen rusar till Handels

Coop säljer mer mark på Tullholmen

Krönika
”Glöm inte att leda med både hjärna och hjärta även i kris”

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Coronaviruset
Nya riktlinjer för hur handeln ska minska smittspridningen

Så tros påsken påverkas: ”Styr om till mer paketerat”

Coronakrisen tros påverka påskförsäljningen både geografiskt och när det gäller sortimentet. ”Vi styr om mot mer färdigpackat”, säger Icahandlaren Håkan Börjesson.

1

Chefen har ordet
Magnus Johansson: ”Våra system har stått pall i krisen”

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Coronaviruset
De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Coronaviruset
Nielsen: Så har corona påverkat handeln – och så kan det utvecklas

Hur har försäljningen påverkats av covid-19 och vad händer om myndigheterna tar till ännu skarpare åtgärder? Det har analysföretaget Nielsen undersökt.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Walmart tar tempen på sina anställda

Ica går om Coop i hållbarhetstoppen

Brist på svensk färs i butikerna

Butik i konkurs i Oxelösund

Fortsatt oro bland producenterna

På nytt jobb
Ny HR-direktör på Bergendahls

Coronaviruset
Butikens nya bil fick rutan krossad – skulle leverera mat till riskgrupper

Efter 46 år kan lanthandeln återuppstå

1 300 ansökningar till Coops lagerterminal

Coronaviruset
Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Nu värderas Ica och Axfood högre

Se alla Företagens egna nyheter

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Sänd till en kollega

0.189