23948sdkhjf

Svensk Dagligvaruhandel slår larm: Svårt att anställa permitterade – de är hellre lediga

”Permitteringsreglerna försvårar för dagligvaruhandeln att hitta personal”, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Dagligvaruhandeln har för närvarande en skarp personalbrist till följd av covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att stanna hemma vid små symptom vilket ökar antalet sjukskrivningar samtidigt som försäljningen slår i taket. De bakomliggande orsakerna är bunkring samt att fler väljer bort restaurangerna till förmån för dagligvaruhandeln.

På golvet i butikerna jobbar personalen febrilt för att få upp varor på hyllorna och kedjorna försöker i all mån de kan prioritera om och slopa vardagliga sysslor för att få ned ytterligare personal på golvet. Men i många fall räcker det inte. Fri Köpenskap berättade exempelvis i går, onsdag, om Coop som tvingas stänga en butik för att flytta över personal till en annan.

I angränsande retailbranscher och i restaurangbranschen är läget tvärtom och för att minska uppsägningar och skydda de anställda har regeringen gjort det möjligt för arbetsgivare att korttidspermittera anställda som då kan gå ner på så lite som 40 procent arbetstid men behåller 90 procent av lönen. Mellanskillnaden täcks av staten.

Detta skapar däremot problem för dagligvaruhandeln som har svårt att anställda personal från närbesläktade branscher med liknande kompetens.

– Det är det vi hör från våra medlemmar. De som permitteras har nästan full lön så är det många som hellre är lediga än att jobba i en annan bransch, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel till Fri Köpenskap.

Svensk Dagligvaruhandel har framfört problematiken till departementet.

– Men det verkar vara svårt att göra något åt det. Särskilt problematiskt blir det eftersom det är lättare för ett företag rent administrativt att permittera anställda istället för att se till att de hyrs ut till andra företag.

Vad vill ni se för typ av lösning?

– Det är svårt att svara på men vi önskar att det skulle skapas bättre incitament för företag att hyra ut sin personal istället för att permittera och det borde ligga i statens ekonomiska intresse också. Då behöver de inte betala ut lika mycket permitteringslöner, konstaterar Karin Brynell.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125