23948sdkhjf

Så agerar butikerna kring nya trängselregler: ”Kan behöva stoppa inflödet”

Coop Varberg justerar öppettiderna inför påsk – och kan behöva begränsa antalet kunder.

Efter en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser under förra veckan stod det klart att större ansvar läggs på butikerna när det gäller begränsning av smittspridningen.

Branschen har bland annat fått nya riktlinjer om att utse en trängselansvarig vars uppgift blir att se till att kunderna håller avstånd till varandra i respektive butik.

Hos Ica Nära Gillet på Södermalm är handlaren Patrik Ekstrand trängselanvarig.

– Om inte jag är där blir det butikschefen och i tredje hand kvällspersonalen. Men vi hjälps alla åt, säger han till Fri Köpenskap.

Butiken följer Icas riktlinjer och har bland annat satt upp plexiglas, golvdekaler och avskiljningstejp vid kassan.

– Vi sätter också upp den information som kommer löpande från centralt håll, fortsätter Patrik Ekstrand.

Överlag tycker han att kunderna hanterar situationen väl.

– Vi har haft någon dialog när någon kund stått lite nära men i det stora hela tycker jag att de respekterar avståndsmarkeringarna. De allra flesta är insatta och har förståelse i dagsläget, konstaterar han.

Hos Coop Varberg har det också flutit på bra, även om man är en aning oroad över trängselreglerna vid påsk.

– Det är många som kommer till Varberg under påsken. Husvagnarna och husbilarna tror jag inte att vi kommer se så många av men många från Borås har stugor här och de kommer nog sannolikt att komma. Dessutom är det många från Varberg som stannar hemma istället för att åka till fjällen, säger Göran Borg, vd för Coop Varberg.

Med ett ökat tryck i området kan det bli hög belastning särskilt i föreningens Stora Coop-butik.

– Vi är lite oroade för trängsel i frukt och grönt-avdelningen under vissa tider men vi vet om det på förhand så vi kommer att hålla koll. Om avstånden på 1,5 meter inte hålls kan vi bli tvungna att stoppa inflödet till butiken, konstaterar han.

För att underlätta har föreningen också bestämt sig för att vidta en rad andra åtgärder. Förutom plexiglas och golvdekaler har de glesat ut sittplatserna i restaurangen samt planerar att försöka sprida ut påskförsäljningen. Butikens normala öppettider är 07.00-21.00.

Men under tisdag, onsdag och torsdag justerar vi öppettiderna till mellan 05.30 och 22.00. Vi har också utökat städrutinerna ännu mer och tryckt upp t-shirtar till personalen där det står ”Tack för att du håller avstånd”.

Hittills tycker han att kunderna haft god förståelse för butikens nya rutiner.

– Jag tror att folk är så pass insatta att de förstår detta så det mesta kommer nog lösa sig av sig självt.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11