23948sdkhjf

Coops ackordslöner bröt mot avtal – får betala 200 000

Tvisten om de återinförda ackordslönerna för arbetarna på Coop Logistiks lagerterminal i Västerås ledde i höstas till att Handels stämde Coop på en halv miljon kronor. Nu har Arbetsdomstolen slagit fast att det stred mot kollektivavtalet när Coop ensidigt införde ackordssystemet.

Coop Logistik i Västerås och arbetsgivarorganisationen KFO döms att betala ett skadestånd till Handelsanställdas förbund på 200 000 kronor. KFO och Coop Logistik AB ska också ersätta förbundet för rättegångskostnader på totalt 255 254 kronor, skriver tidningen Lag & Avtal.

Arbetet vid terminalen i Västerås består av att plocka livsmedel till en truckburen pall eller bur. En arbetstagare hämtar en dosa med hörlurar, loggar in i datasystemet och får en arbetsorder om vilka livsmedel han eller hon ska plocka. Varje arbetsorder är i förväg prissatt i ackordsminuter beroende på arbetsorderns storlek och komplexitet. Antalet ackordsminuter som arbetstagaren uppnår är styrande för vilken timlön som betalas till arbetstagaren.

I april 2018 sas det lokala avtalet upp efter att det lokala fackförbundet påtalat att ackordssystemet medförde arbetsmiljöproblem i form av stress och belastningsskador. I mars 2019 återinfördes systemet, men enligt stämningsansökan utan att först komma överens med den lokala fackorganisationen.

Förbundet har hävdat att kollektivavtalet inte tillåter att arbetsgivaren inför ackord utan en lokal överenskommelse och nu har Arbetsdomstolen ger förbundet rätt.

Däremot går Arbetsdomstolen på arbetsgivarens linje när det gäller storleken på det allmänna skadeståndet. Handels hade yrkat på en halv miljon kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrottet medan arbetsgivarparterna hade vitsordat 200 000 kronor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093