23948sdkhjf

Handels stämmer Coop på halv miljon

Coop stäms på en halv miljon kronor av Handelsanställdas förbund. Tvisten i Arbetsdomstolen gäller den ackordslön som återinförts för arbetarna på Coop Logistiks lagerterminal i Västerås, skriver Dagens Nyheter.

Läs också: Nu stänger Netto för gott

Det fanns tidigare en överenskommelse om ett ackordslönesystem för de 240 anställda vid lagerterminalen i Västerås. Men det avskaffades i april 2018 efter att det lokala fackförbundet påtalat att systemet medförde arbetsmiljöproblem i form av stress och belastningsskador.

I mars 2019 återinfördes systemet, men enligt stämningsansökan utan att först komma överens med den lokala fackorganisationen. Handels förbundsjurist Annett Olofsson yrkar därför på ett skadestånd på en halv miljon kronor. Enligt stämingsansökan liknar det nya avtalet det gamla, med skillnaden att det lägsta steget i ackordtrappan tagits bort, vilket gör att det nu krävs mer av de anställda än under det tidigare systemet.

– Enligt vår uppfattning är det centrala kollektivet tydligt. Det är ett krav att man ska ha träffat en lokal överenskommelse för att det ska vara tillåtet med ackord, säger Annett Olofsson till DN.

Coops presschef Tobias Rydergren tillbakavisar anklagelsen om brott mot kollektivavtalet.

– Vi har vid ett flertal tillfällen förhandlat lokalt för att komma överens om ett nytt ackordsavtal. Men då vi till slut inte kunde enas införde Coop ett nytt system, skriver Tobias Rydergren i ett sms till Dagens Nyheter. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.109