23948sdkhjf

”Coronakrisen accelererar kontantdöden”

I många länder har coronakrisen lett till en ökad kontantanvändning, men inte i Sverige. Här har i stället coronapandemin accelererat utvecklingen mot det kontantlösa samhället.

Det säger Rosel Berggren, produktansvarig för kort och betalningar vid Danske Bank i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

– Nedgången i kontantanvändningen har fått en skjuts med corona. De senaste månaderna har kontantuttagen minskat med närmare 30 procent och i stället har kort och swish ökat. Coronakrisen accelererar kontantdöden. Jag tror inte att vi kommer att använda kontanter så länge till, säger hon.

Trendmässigt minskar kontantuttagen hos Danske Bank med ungefär 10 procent per år i Sverige, men nu har det alltså skett en minskning med 30 procent på bara några månader under coronakrisen.

– Det finns flera orsaker. En del vill kanske inte vill ta i kontanter och många har handlat på nätet. Äldre, som använder mest kontanter, har isolerat sig och därmed inte kunnat använda kontanter i samma utsträckning. De har också blivit mer digitala, bland annat ser vi att äldre börjat swisha mycket mer, säger hon.

Rosel Berggren tror också att dessa beteendeförändringar kommer att hålla i sig efter krisen.

– En del kommer kanske att gå tillbaka till kontanter igen, men många har nu hittat nya sätt att betala. De äldre kommer inte att betala lika mycket kontant som före krisen. Kontanterna är sakta men säkert på utdöende, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094