23948sdkhjf

Jubel vid gränsen när Norge öppnar igen: ”Vi har ju tappat 95 procent”

På lördag kan norrmännen åter vallfärda till Norrbotten.

I går meddelade det norska utrikesdepartementet att kraven på 14 dagars hemkarantän för de som besökt Norrbotten hävs på lödag. Orsaken är att Norrbotten nu har färre än 20 nya coronafall per 100 000 invånare.

Beslutet glädjer Sveriges nordligaste Ica-butik, Ica Nära Riksgränsen, som under normala omständigheter får 95 procent av sitt levebröd från grannlandet.

Ett väldigt positivt besked men samtidigt är det svårt att veta hur många som kommer åka över. Det är ju fortfarande en resa som Norge inte rekommenderar, säger butikschefen Erika Wohlin Zerpe till Fri Köpenskap.

Butiken har under coronapandemin tvingats korttidspermittera och begränsa öppettiderna. Men nu kommer vändningen.

– Det är ett steg i rätt riktning. Vi ser fram emot att få en någorlunda normal vardag. Det är ju lite olika ledtider på hur snabbt vi får tag i varor och beskedet kom ju först i går så direkt i början får vi ju sälja det som går och göra så gott vi kan så att de kunder som väljer att komma känner sig nöjda, konstaterar Erika Wohlin Zerpe.

Stora beställningar har lagts på varor som de vet kommer att gå. Hushållsost, falukorv, köttbullar, bacon, läsk och chips till exempel.

– Vi vet ganska väl vad de vill handla när det blir uppdämda behov. Vägen blåser nämligen ofta igen och stoppar trafiken under vintertid. I vintras tvingades vi nog ha stängt upp emot 30 dagar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063