23948sdkhjf

Icabutik köper kyrka

Böleängskyrkan i Umeå avsakraliserades och togs ur bruk den 30 augusti 2020. Under hösten lades fastigheten ut till försäljning och nu meddelar kyrkorådet i ett pressmeddelande  att kyrkan säljs till den lokala Icabutikens ägare Dajota AB. 

– Det var Ica Böleäng som köpte kyrkan, de hade det högsta budet, säger Levi Bergström (S), vice ordförande i kyrkorådet, till Västerbottens-Kuriren.

Ica Supermarket Böleäng ligger sedan tidigare i anslutning till kyrkan. Levi Bergström tror att det kommer att bli bra för de boende omkring att kyrkan framöver blir en matbutik.

– De gillar säkert Ica där, eftersom det är den enda butiken som finns på Böleäng, säger han till tidningen.

Vad lokalerna ska användas till är ännu inte bestämt, men ytan kommer att behövas, konstaterar Marina Bäckström, ägare av Ica Supermarket Böleäng.

– Det är vår enda möjlighet att utöka vår yta. Vi ligger vägg i vägg med Böleängskyrkan och kan inte bygga ut åt något annat håll. Vi har jättemånga olika planer, men vad som går att göra där inne och vad vi får tillåtelse att göra är oklart än så länge, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

Svenska kyrkan har under hösten kritiserats för att islamiska föreningen utestängts från budgivningen. Föreningen ville göra om kyrkan till en moské.

– Vi tar med oss erfarenheter från den här processen i det fortsatta arbetet. Tillsammans vill vi bygga ett samhälle där alla umebor har möjlighet att fullt ut utöva sin religion, säger Levi Bergström i pressmeddelandet från Svenska kyrkan i Umeå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093